2013 m. gruodžio 10 d., antradienis

Moliūgo-paprikų sriuba

Nepakartojamai skani sriuba!!!

Reikės:
0,5 kg moliūgo,
2 paprikų,
4 bulvių,
1 didelio svogūno,
2 kubelių ekologiško sultinio,
3 -5 skiltelių česnako,
himalajų druskos,
pipirų,
2 lauro lapelių,
100 ml kokoso pieno arba neriebios grietinėlės, 
čili dribsnių pabarstymui.

Moliūgą supjaustome, paprikas irgi ir šauname į įkaitintą orkaitę, šiek tiek pašlakstome aliejumi, pabarstome druska, pipirais ir kepame, kol moliūgas ir paprika iškeps. Užviriname vandenį, beriame druskos, pipirų, lauro lepelius, dedame supjaustytas bulves, kai jau bulves beveik bus išvirusios, dedame sultinio kubelius, mūsų keptas daržoves, keptus svogūnus su česnakais ir dar viską paverdame. Blenderio pagalba viską susmulkiname, pilame kokoso pieną ar grietinėlę, užviriname. Supilstome į lekštes, pabarstome čili dribsniukais, galima įdėti grietinės. Skanaus!

Šventiniai užkandžiai

Noriu pasidalinti išbandytais receptukais, kurie tiks ypač artėjančiom šventėms :)

Tortą išbandžiau pagal šį receptą, tik aš neturėjau slyvų, todėl dėjau džiovintų spanguolių.

Reikės:

500 g. riebios varškės
 
2 pak. kondensuoto pieno „Selga“ skonio sausainių
180 g. sviesto (minkšto)
200 g. džiovintų spanguolių (galima keisti kitais dž. vaisiais) 
5 v.š. kreminio likerio
½ dėžutės kondensuoto pieno
1 a.š. vanilinio cukraus
200 g. riešutų (aš naudojau lazdynų ir anakardžių)

Sausainius sulaužome nedideliais gabalėliais.

Kombainu išplakame minkštą sviestą, varškę, kondensuotą pieną ir vanilinį cukrų ir likerį iki vientisos masės. Gautą masę sumaišome su išmirkytomis spanguolėmis  ir sulaužytais sausainiais.

Torto formą išklojame maisto plėvele ir suverčiame tinginio masę. Tortą pastatome šalti  nakčiai į šaldytuvą. Riešutus susmulkiname.
Ryte  torto viršų apiberiame kapotais riešutais ir galima jau ragauti.

Skanaus!


Taip visų pamėgtas lavašas su keptais pievagrybiais, receptą primenu:

Reikės:
1 lavašo
400 g pievagrybių
pakuotės fermentinio sūrio
2 virtų kiaušinių
geros saujos marinuotų kaparėlių
2 nedidelių svogūnų
druska, pipirai
majonezo Be konservantų arba Ekstra

Svogūnus supjaustome kubeliais. Pievagrybius supjaustome smulkiais kubeliais, sūrį ir virtus kiaušinius sutarkuojame burokine tarka.Svogūnus apkepiname iki auksinės spalvos, beriame pievagrybius ir taip pat apkepiname, beriame smulkintus kaparėlius, pabarstome druska, pipirais ir viską min. dar pakepame. Įdarą atvėsiname, sumaišome jį su tarkuotu sūriu, kiaušiniais ir majonezu. Lavaša padaliname į 2 dalis. Lavašą ištepame mūsų įdaru ir atsargiai susukame, suvyniuojame į maistinę plevelę ir dedame porai val. į šaldytuvą (galima laikyti pernakt). Išėmus gražiai supjaustome.

 Vaisių padėklą sudarė: persimonai, kriaušės ir mandarinai.


1. Šaukšteliai su tunu, svogūno laiškais, pomidoriukais, žalumynais ir majonezu.
2. Kepti sumuštinukai su Džiūgu ir dž. pomidorais.
3. Krekeriai su varškės sūrelio-krienų užtepu ir sūdyta lašiša, papuošti kaparėliu.
4. Filo tešlos krepšeliai įdaryti krabų mišraine. (Iš 2 filo tešlos lakštų kvadratėlių padarome krepšelį keksiuko formoje, aptepame lakštus tirpintu sviestu ir pakepiname orkaitėje kol šiek tiek pagels, įdaras: krabų lazdelės, svogūno laiškai, krapai,  tarkuotas kiaušinis, majonezas perpus su grietine) Įdarą dedame prieš pat patiekiant, kad krepšeliai labai nesušlaptų.
5. Sumuštinukai iš saliamio su marinuotu svogūnėliu (batono riekelė, aptepta majonezu, uždėtas saloto lapelis, susukame saliami, į vidu dedant marinuotą svogūnėlį, sutvirtiname dantų krapštuku, susukame taip kad gautusi tokia kaip gelytė.
6. Sumušinukai su kumpiu ir  kelmučiu (batono riekelė, aptepta majonezu, uždėtas salotų lapelis, įmame 1/2 plonai supjaustyto kumpio, padarome veduoklę, su dantų krapštuko pagalba sutvirtiname kartu su marinuotu kelmučiu).

2013 m. gruodžio 8 d., sekmadienis

Žaliavalgiškos burokėlių salotos


Šiomis salotomis pasidalino žaliavalgė Olga Dzindzeleta savo žaliavalgiškoje pamokoje, ačiū jai :)

Receptas:

 1 vidutinio dydžio burokėlis,
 1 obuolys,
 1/2 balto svogūno,
 10 g jųros kopūstų, 
1/4 stikl. maltų moliūgų sėklų,
 3 š. citrinos sulčių, salotų lapai, žalūmyai.

 Supjaustyti svogūną pusiniais žiedais, užpilti citrinos sultimis. Sutarkuoti obuolį, iškart pridėti prie svogūnų, su ta pačia tarka sutsrkuoti burokėlš ir sumaišyti su svogūnu, obuoliu ir mulkintais jūros kopūstais. Ant lėkštės išdėlioti salotų lapus, ant viršaus sudėti salotas, pabarstyti maltomis moliūgų sėklomis.

 Žaliavalgiškas majonezas:

1stikl. saulėgrąžų sėklų,
 1 stiklinė vandens,
 1 stikl. aliejaus,
1 a.š. garstyčios miltelių,
 1 a.š. himalajų druskos, 
3 š. citrinos sulčių,
 1 š. agavos sirupo ar medaus.
 (Galima dar įdėti 1-2 skilteles česnako).

 Užmirkyti saulėgrąžas 30 min. Blenderyje sumalti sėklas su vandeniu iki vientysos masės. Įdėti druskos, garstyčių miltelių, sirupą, dar kartą sumalti. Įjungus blenderį po trūputi pilti aliejų, paskui citrinų sultis. Galima tokį majonezą laikyti šaldtuve 2-3 dienas.