2013 m. gruodžio 10 d., antradienis

Moliūgo-paprikų sriuba

Nepakartojamai skani sriuba!!!

Reikės:
0,5 kg moliūgo,
2 paprikų,
4 bulvių,
1 didelio svogūno,
2 kubelių ekologiško sultinio,
3 -5 skiltelių česnako,
himalajų druskos,
pipirų,
2 lauro lapelių,
100 ml kokoso pieno arba neriebios grietinėlės, 
čili dribsnių pabarstymui.

Moliūgą supjaustome, paprikas irgi ir šauname į įkaitintą orkaitę, šiek tiek pašlakstome aliejumi, pabarstome druska, pipirais ir kepame, kol moliūgas ir paprika iškeps. Užviriname vandenį, beriame druskos, pipirų, lauro lepelius, dedame supjaustytas bulves, kai jau bulves beveik bus išvirusios, dedame sultinio kubelius, mūsų keptas daržoves, keptus svogūnus su česnakais ir dar viską paverdame. Blenderio pagalba viską susmulkiname, pilame kokoso pieną ar grietinėlę, užviriname. Supilstome į lekštes, pabarstome čili dribsniukais, galima įdėti grietinės. Skanaus!

Šventiniai užkandžiai

Noriu pasidalinti išbandytais receptukais, kurie tiks ypač artėjančiom šventėms :)

Tortą išbandžiau pagal šį receptą, tik aš neturėjau slyvų, todėl dėjau džiovintų spanguolių.

Reikės:

500 g. riebios varškės
 
2 pak. kondensuoto pieno „Selga“ skonio sausainių
180 g. sviesto (minkšto)
200 g. džiovintų spanguolių (galima keisti kitais dž. vaisiais) 
5 v.š. kreminio likerio
½ dėžutės kondensuoto pieno
1 a.š. vanilinio cukraus
200 g. riešutų (aš naudojau lazdynų ir anakardžių)

Sausainius sulaužome nedideliais gabalėliais.

Kombainu išplakame minkštą sviestą, varškę, kondensuotą pieną ir vanilinį cukrų ir likerį iki vientisos masės. Gautą masę sumaišome su išmirkytomis spanguolėmis  ir sulaužytais sausainiais.

Torto formą išklojame maisto plėvele ir suverčiame tinginio masę. Tortą pastatome šalti  nakčiai į šaldytuvą. Riešutus susmulkiname.
Ryte  torto viršų apiberiame kapotais riešutais ir galima jau ragauti.

Skanaus!


Taip visų pamėgtas lavašas su keptais pievagrybiais, receptą primenu:

Reikės:
1 lavašo
400 g pievagrybių
pakuotės fermentinio sūrio
2 virtų kiaušinių
geros saujos marinuotų kaparėlių
2 nedidelių svogūnų
druska, pipirai
majonezo Be konservantų arba Ekstra

Svogūnus supjaustome kubeliais. Pievagrybius supjaustome smulkiais kubeliais, sūrį ir virtus kiaušinius sutarkuojame burokine tarka.Svogūnus apkepiname iki auksinės spalvos, beriame pievagrybius ir taip pat apkepiname, beriame smulkintus kaparėlius, pabarstome druska, pipirais ir viską min. dar pakepame. Įdarą atvėsiname, sumaišome jį su tarkuotu sūriu, kiaušiniais ir majonezu. Lavaša padaliname į 2 dalis. Lavašą ištepame mūsų įdaru ir atsargiai susukame, suvyniuojame į maistinę plevelę ir dedame porai val. į šaldytuvą (galima laikyti pernakt). Išėmus gražiai supjaustome.

 Vaisių padėklą sudarė: persimonai, kriaušės ir mandarinai.


1. Šaukšteliai su tunu, svogūno laiškais, pomidoriukais, žalumynais ir majonezu.
2. Kepti sumuštinukai su Džiūgu ir dž. pomidorais.
3. Krekeriai su varškės sūrelio-krienų užtepu ir sūdyta lašiša, papuošti kaparėliu.
4. Filo tešlos krepšeliai įdaryti krabų mišraine. (Iš 2 filo tešlos lakštų kvadratėlių padarome krepšelį keksiuko formoje, aptepame lakštus tirpintu sviestu ir pakepiname orkaitėje kol šiek tiek pagels, įdaras: krabų lazdelės, svogūno laiškai, krapai,  tarkuotas kiaušinis, majonezas perpus su grietine) Įdarą dedame prieš pat patiekiant, kad krepšeliai labai nesušlaptų.
5. Sumuštinukai iš saliamio su marinuotu svogūnėliu (batono riekelė, aptepta majonezu, uždėtas saloto lapelis, susukame saliami, į vidu dedant marinuotą svogūnėlį, sutvirtiname dantų krapštuku, susukame taip kad gautusi tokia kaip gelytė.
6. Sumušinukai su kumpiu ir  kelmučiu (batono riekelė, aptepta majonezu, uždėtas salotų lapelis, įmame 1/2 plonai supjaustyto kumpio, padarome veduoklę, su dantų krapštuko pagalba sutvirtiname kartu su marinuotu kelmučiu).

2013 m. gruodžio 8 d., sekmadienis

Žaliavalgiškos burokėlių salotos


Šiomis salotomis pasidalino žaliavalgė Olga Dzindzeleta savo žaliavalgiškoje pamokoje, ačiū jai :)

Receptas:

 1 vidutinio dydžio burokėlis,
 1 obuolys,
 1/2 balto svogūno,
 10 g jųros kopūstų, 
1/4 stikl. maltų moliūgų sėklų,
 3 š. citrinos sulčių, salotų lapai, žalūmyai.

 Supjaustyti svogūną pusiniais žiedais, užpilti citrinos sultimis. Sutarkuoti obuolį, iškart pridėti prie svogūnų, su ta pačia tarka sutsrkuoti burokėlš ir sumaišyti su svogūnu, obuoliu ir mulkintais jūros kopūstais. Ant lėkštės išdėlioti salotų lapus, ant viršaus sudėti salotas, pabarstyti maltomis moliūgų sėklomis.

 Žaliavalgiškas majonezas:

1stikl. saulėgrąžų sėklų,
 1 stiklinė vandens,
 1 stikl. aliejaus,
1 a.š. garstyčios miltelių,
 1 a.š. himalajų druskos, 
3 š. citrinos sulčių,
 1 š. agavos sirupo ar medaus.
 (Galima dar įdėti 1-2 skilteles česnako).

 Užmirkyti saulėgrąžas 30 min. Blenderyje sumalti sėklas su vandeniu iki vientysos masės. Įdėti druskos, garstyčių miltelių, sirupą, dar kartą sumalti. Įjungus blenderį po trūputi pilti aliejų, paskui citrinų sultis. Galima tokį majonezą laikyti šaldtuve 2-3 dienas.

2013 m. lapkričio 18 d., pirmadienis

Mūsų stebuklėlio belaukiant ♥


Dabar, kai surikiuota viskas į vietas,
Ir nebeliko priežasties žiūrėt į juodą naktį
Mane sušildo viduje kažkas,
Kažkas brangaus, ko taip bijau netekti...
Lašelis kraujo, judesio truputis
Širdim suplakusia taip laukiamas vaikutis...
Dabar kai nebegalima žiūrėt atgal
Palietus naują savo kūno išlinkimą
Kai nebeliko: nežinau, ar, gal
Iš miego kitos mintys keltis ima...
Kad tik stebuklas manyje suradęs vietą
Kasdieną augtų ir be abejo - stiprėtų...


Kaip jau dauguma žino, kovo mėnesį mūsų šeimą papildys dar vienas šeimos narys, čia noriu pasidalinti foto iš mano neštukinės fotosesijos, už nuotraukas esu begalo dekinga http://katography.lt/,kuri sutiko įamžinti mūsų stebuklėlio laukimą <3  labai rekomenduoju šią fotografę, išmananti savo darbą bei labai miela :)

















2013 m. spalio 28 d., pirmadienis

Moliūgų blyneliai

Moliūgų sezonui dar vienas išbandytas receptėlis:) 

Reikės:

400 g moliūgo,
50 g morkų,
150 g bulvių,
1 svogūno,
4 v. šaukštas miltų, 
2 kiaušinių, 
2 saujos petražolių,
truputį druskos bei aliejaus kepimui.

Sutarkuotas daržves sumaišykite su susmulkintu svogūnu, kiaušiniais, miltais, smulkintomis petražolėmis bei druska ir viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir dėkite po šaukštą masės, suformuokite apvalius blynelius ir kepkite, kol jie gražiai apskrus. Patiekite su grietine.
Skanaus!

Moliūgų košė


Labai skani košė, tinkanti savaitgalio pusryčiams visai šeimai :)

Reikės:

300 g moliūgo,
0,5 stiklinės manų kruopų,
0,5 l pieno, 
60 g  sviesto,
truputį druskos ir cukraus (aš keičiau agavos sirupu) pagal skonį.

Moliūgą nulupame ir, išskobę sėklas, supjaustome bei apverdame truputyje vandens. Tada išgriebiame, nusausiname, sugrūdame, įpilame pieno, įdedame 60 g sviesto, suberiame manų kruopų, cukraus, druskos, ir masę verdame ant mažos ugnies.
Valgome su sviestu ar pagardiname mylima uogiene.
Skanaus!

2013 m. spalio 22 d., antradienis

Žalieji kokteiliai – vitaminų užtaisas mūsų organizmui

Žalieji kokteiliai - puikus vitaminų užtaisas ryte, labai juos pamėgau, gėriu jau antrą savaitę.
Kokteiliams dažniausiai naudoju bananus, špinatus, saulėgrąžų daigus, obuolį, chia sėklas ir vandėnį. Jeigu pavyksta gauti, vietoj špinatų dedu Kalė lapines salotas. Taip pat galima į kokteilius dėti mėgstamus kitus vaisius ir kokias nors valgomas žoles, dar galima daryt iš daržovių ir įvairių valgomų  žolių.

Špinatuose yra lengvai virškinamų baltymų, gausų vitaminų (C, B1, B2, P, K, E, D2), folio rūgšties ir karotino. Be to, juose yra daug jodo, mineralinių druskų (geležies, fosforo, magnio, kalio, natrio, kalcio).

Saulėgrąžų daigai – tai skanus ir labai naudingas maistas. Sėklai pradėjus augti, visos vertingiausios medžiagos koncentruojasi į daigus. Todėl daigai turi labai daug vitaminų, mikroelementų ir kitų biologiškai aktyvių junginių. Tai puikus energijos ir sveikatos šaltinis žmogaus organizmui. Juos galima valgyti vienus, maišyti į salotas, naudoti žalių kokteilių gamybai.
Šie saulėgrąžų daigai išauginti rankiniu būdu padėkluose, naudojant sertifikuotą ekologišką žemę be jokių organinių ar neorganinių trąšų. Žemėje nėra gyvulių mėšlo. Tai ekologiškame ūkyje specialiai daigams paruošta žemė: nurūgštintos durpės ir organinės maisto atliekos, sumaišytos ir perdirbtos sliekų.
Vitaminas D ir Lecitinas
Tarptautine daigų auginimo asociacija (JAV) teigia, kad saulėgrąžų daiguose gausu vitamino D, todėl jie labai naudingi akims. Jie ypač rekomenduojami trumparegiams. Be to, šie daigai ramina nervus ir normalizuoja rūgščių bei šarmų balansą virškinamajame trakte, normalizuoja kraujospūdį.
Harwardo visuomenės sveikatos institutas ištyrė, kad saulėgrąžų daigai tai lecitino šaltinis Šis fosfolipidas atsakingas už riebalų apytaką kraujyje.
Riebiosios rūgštys ir Baltymai
Sapiente universiteto (Rumunija) mokslininkas M. Morton ištyrė, kad saulėgrąžų daiguose gausu Alfa-linoleno rūgšties, žinomos kaip Omega-3 riebalų rūgštis. Ši riebioji rūgštis dalyvauja smegenų veikloje, skatina odos, plaukų ir kaulų atsinaujinimą.


Kale-lapiniai kopūstai. Lapiniuose kopūstuose yra daug baltymų, įvairių vitaminų (B1 , B2 , B6 , C, PP, K, E ), folio rūgšties, o karoteno (provitamino A) juose randama net
80 proc. daugiau negu baltagūžiuose jų giminaičiuose. Lapiniuose kopūstuose taip pat gausu fitoncidų, įvairių fermentų, mineralinių druskų, kalio, fosforo, mangano, sieros, jodo, geležies. Tai labai naudinga ir gydomųjų savybių turinti daržovė.

Chia ispaninio šalavijo (lot. Salvia hispanica) sėklos. Naudojamos mitybai praturtinti, „žaliems“ patiekalams. Turi daug baltymų ir itin daug skaidulinių medžiagų. Tinka norintiems auginti raumenų masę bei metantiems svorį.
Augalas auga centrinėje ir pietų Amerikoje smėlingose dirvose kalnuotose vietovėse iki 2500 metrų virš jūros lygio. Chia sėklas actekai, majai ir kitos Amerikos gentys vartojo dar prieš 4000 metų. Šioms gentims chia buvo (ir tebėra) vienas pagrindinių maisto produktų. Chia vartojamos sėklų pavidalu, malamos į miltus, iš jų spaudžiamas aliejus. Itin vertinamos tradicinėse medicinos sistemose.
Amerikos indėnų gentis Tarahumara, iki šiol vartojanti chia sėklas, garsėja fizine ištverme (gali bėgti didelius atstumus, ilgai pakęsti dykumos karštį). Šių sėklų maistinės savybės idealiai tinka norintiems auginti raumenų masę bei metantiems svorį (suvalgius chia sėklų ilgą laiką jaučiamas sotumas), norint pagerinti mitybą. Chia sėklos sugeria iki 7 kartų daugiau vandens nei pačios sveria, todėl užpildo skrandį ir ilgam numalšina alkį; be to, keliaudamos virškinimo traktu jos jį drėkina ir pamažu atiduoda tą vandenį, kurį sukaupė – tai svarbu žarnyno peristaltikai.
Maistinė vertė (100 g) 2120 kJ/510 kcal: baltymų 20 g, angliavandenių 40 g (iš jų cukrų - pėdsakai), riebalų 32 g (iš jų sočiųjų - 3.1 g), skaidulų 35 g, natrio - pėdsakai.


2013 m. spalio 21 d., pirmadienis

Pilno grūdo makaronai su moliūgu


Kas yra pilno grūdo maisto produktai ir kodėl juos valgyti sveika?

Pilno grūdo (whole grain) gaminys - kruopos, duona, dribsniai, makaronai, sausainiai - nereiškia, kad jie pagaminti iš nemalto ar rupiai malto grūdo. Tai reiškia, kad miltai yra nesijoti. Kitaip sakant, į juos įeina visos grūdo dalys, įskaitant sėlenas.

Grūdas susideda iš endospermos, kuris sudaro apie 83% grūdo masės, keliasluoksnės apsauginės luobelės (kurioje yra apsauginės medžiagos - antioksidantai, fitonutrientai) sėlenų ir gemalo, kuriame laikomos grūdo maisto atsargos (antioksidantai, vitaminai). Pilnas grūdas gali sudygti.
Perdirbant grūdus dažniausiai paliekamas tik endospermas (sudarytas iš baltymų ir angliavandenių), o sėlenos su branduoliu ir visomis naudingomis medžiagomis pašalinami.

Pilno grūdo produktuose yra skaidulų, antioksidantų ir fitonutrientų, kurie padeda kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Todėl žmonėms, turintiems širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir viršsvorio riziką, paprastai rekomenduojama naudoti pilno grūdo produktus.
Sėlenos turi absorbcinių savybių: jos sutraukia ir pašalina žarnyne esančius toksinus, taip palaikydamos žarnyno gerą būklę (kuri yra esminė žmogaus sveikatai).

Savo verte ypač skiriasi pilno ir valyto grūdo kviečių produktai. Gana gerai jau žinoma, kad balti kvietiniai miltai maistinės vertės beveik neturi. Šiuo požiūriu kviečiai skiriasi nuo, pvz., speltos, kurioje naudingosios medžiagos išsidėstę ne tik po pačia luobele, bet per visą grūdą.

Iš kitų populiarių grudų paminėtini ryžiai. Balti (valyti) ryžiai geriau virškinami nei pilno grūdo (rudi nevalyti), tačiau jie daug labiau kelia cukrų ir turi gerokai mažiau maistingųjų medžiagų, pvz., rudieji ryžiai yra geležimi turtingas produktas, tuo tarpu baltieji - jos praktiškai neturi. (šaltinis: www.sveikiproduktai.lt)

Makaronų receptas :) 


Reikės: 

Puse pakelio pilno grudo makaronų 
2 svogūnų
1 morkos
moliūgo
puse paprikos
 2-3 česnako skiltelių
 Himalajų druskos
pipirų
česnakinio mišinio
sviesto ghi
 džiovintų čiobrelių

                  Makaronus išverdame pagal instrukciją. Ant sviesto ghi (galima keisti aliejumi) pakepinti svogūną, tarkuotą morką, kubeliais pjaustytą papriką ir moliūgą. Kepame kol daržovės suminkštės ir apkeps, beriame druskos, pipirų, česnakinio mišinio, čiobrelių, įspaudžiame česnako kelias skilteles. Viską min. dar pakepiname, dedame išvirtus makaronus ir viską pakaitiname ant mažos ugnies kelias min. 

Skanaus!

2013 m. spalio 14 d., pirmadienis

Pyragas "Angelo ašaros"

 Už šį pyrago receptą noriu padekoti savo bendradarbei Nijolei :) Šio pyrago receptą jau rašiau anksčiau, bet pakartosiu, nes tikrai vertas dėmėsio <3 O tas magiškas momentas, kai atsiranda maži lašiukai, kaip gintariukai išvis pasaka!

Taigi pyragui reikės:

2 pakelių Selgos sausainių,
180 g sviesto
500 g varškės
3 vnt. kiaušinių
0,5 stiklinės cukraus (galima mažiau)
1 v.  š. manų kruopų
100 g grietinės
 5 v. š. cukraus pudros

Eiga:

Sausainius sutrinti, išlydyti sviestą, sumaišyti viską kartu, sudėti į kepimo indą ir pakepti 180 laipsnių temperatūroje, kol paruošite varškę.
Varškę, trynius, cukrų, manų kruopas, grietinę išmaišyti su mikseriu. Galima dėti uogų, razinų, vanilės....
Masę dėti ant pakepto pado ir vėl 30 min. kepti toje pačioje temperatūroje. Baltymus išplakti su cukraus pudra, dėti trečią sluoksnį ir vėl kepti 15 min. Iškepus, duoti atvėsti ir tada pjaustyti.


2013 m. spalio 9 d., trečiadienis

Gimtadienio vaišės

Kaip jau dauguma žinote, nesenai atšvenčiau savo gimtadienį, noriu pasidalinti savo vaišėmis, gal kam pravers priimant svečius :)

Lavašas su pievagrybių-sūrio-kiaušininių-kaparėlių įdaru 

Apie šį lavašą aš jau rašiau anksčiau, bet pakartosiu: 
Reikės:
1 lavašo
400 g pievagrybių
pakuotės fermentinio sūrio
2 virtų kiaušinių
geros saujos marinuotų kaparėlių
2 nedidelių svogūnų
druska, pipirai
majonezo Be konservantų arba Ekstra

Svogūnus supjaustome kubeliais. Pievagrybius supjaustome smulkiais kubeliais, sūrį ir virtus kiaušinius sutarkuojame burokine tarka.Svogūnus apkepiname iki auksinės spalvos, beriame pievagrybius ir taip pat apkepiname, beriame smulkintus kaparėlius, pabarstome druska, pipirais ir viską min. dar pakepame. Įdarą atvėsiname, sumaišome jį su tarkuotu sūriu, kiaušiniais ir majonezu. Lavaša padaliname į 2 dalis. Lavašą ištepame mūsų įdaru ir atsargiai susukame, suvyniuojame į maistinę plevelę ir dedame porai val. į šaldytuvą (galima laikyti pernakt). Išėmus gražiai supjaustome.
Pikantiškos sraigės 

Pakelis mielinės tešlos iš 5 lakštų 
5 šaukštai alyvuogių aliejaus
3 skiltelės česnako
įvairių prieskonių
sezamo
kmynų
tarkuoto "Džiūgo" 

Maišome aliejų su prieskoniais, sezamu, kmynais, įspaudžiame česnaką ir viską išmaišome, leidžiame kelias min pastovėti. Imame 1 lakštą tešlos, tepame mišiniu ir pabarstome sūriu, susukame į ritinėlį, supjaustome mažom riekutėm. Taip darome su visais lakštais. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame 180 laipsnių temperatūroje  kol gražiai pagels.

Duonos pagaliukai su vytinta  šonine

Pakelis duonos pagaliukų
pakelis plonai supjaustytų vytintos šoninės juostelių

Imame juostelę šoninės ir atsargiai perplešiame ja dar  perpus, iš vienos juostelės gauname dvi. Imame duonos pagaliuką ir atsargiai jį apvyniojame šonine.
P.S. sūlau vynioti juos prieš šventę, kadangi ilgai pastovėjus pagaliukai nuo mėsos suminkštėja :)

Tunu įdaryti šaukšteliai

Vienai tokiai lėkštei reikėjo:
 puse pakelio jau pagamintų šaukštelių (juos pirkau Maximoje)
skardinės tuno savo sultyse
0,5 galvutės mėlyno svogūno
2 kiaušinių
50 g fermentinio sūrio
majonezo be konservantų
druskos, pipirų

Šakute suminkome tuną, dedame labai smulkiai pjaustytą svogūna, įtarkuojame kiaušinius ir sūri, pabarstome druska ir pipirais, sumaišome visą įdarą su majonezu, dedame įdarą į šaukštelius, papuošiame petražolėmis.

Pomidorų salotos su feta ir žalumynais
Reikės:
pomidorų
fetos sūrio
įvairių žalumynų
balzaminio acto
alyvuogių aliejaus

Pomidorus supjaustome griežinėliais
Fetos sūrį sutrupiname
Apšlakstome balzaminiu actu sumaišytu su alyvuogių aliejumi
Žalumynus sukapojame (pas mane tai buvo : bazilikas, krapai ir petražolės) ir apibarstome mūsų salotas

Sumuštinukai su silke
Reikės :
juodos duonos
grietinės
silkės filė
marinuotų svogūnėlių

Supjaustome duoną nedideliais vieno kasnio gabaliukais, tepame grietine, dedame gabaliuką silkės filė, smeigiame smeigtuką kartu su marinuotu svogūnėliu.

 Cezario salotos

Reikės:
Iceberg salotų 
pakelio smulkiai tarkuoto sūrio Džiūgas
batono skrebučiu
alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų
poros skiltelių česnako
 1 citrinos sulčių
kelių šaukštų garstyčių
šaukšto medaus

Salotų lapus suplėšome, dedame smulkiai tarkuotą Džiūgą. Į  alyvuogių aliejų dedame garstyčių, pilame  citrinos sulčių, dedame šaukštą medaus, įspaudžiame porą skiltelių česnako, dedame druskos, piprų ir viską išmaišome, duodame padažui pastovėti. Padažą pilame prieš pat šventę ir asargiai išmaišome.

Makaronų mišrainė

Reikės
pakelio smulkesnių virtų makaronų
1 didelio rūkyto vištienos ketvirčio
1 stiklainiuko marinuotų pievagrybių
1 stiklainiuko marinuotų agurkų
pundelio svogūnų laiškų, truputėlis krapų
druskos, pipirų
majonezo be konservantų
Vištienos ketvirtį supjaustome kubeliais, pievagrybius ir agurkus taip pat. Supjaustome svogūnų laiškus, krapus, viską dedame į išvirtus makaronus. Beriame druskos, piprų ir viską maišome su majonezu.

Skanaus!



2013 m. rugsėjo 15 d., sekmadienis