Šis sūris dažnai naudojamas vegetarinėje virtuvėje, taip pat labai populiarus indiškoje virtuvėje. Šį sūrį naudoja pietų patiekaluose: jį verda, troškina, kepa ir net gruzdina, juo įdaro duoną, pyragėlius, kepa maltiniustaip pat darant saldžiuosius patiekalus. Panyras pasižymi tuo, kad kaitinant nesubyra, o įdėtas į troškinius ar padažus išbrinksta ir prisigeria skonio bei aromato. Šis sūris - vienas iš pagrindinių mėsą pakeičiančių ingredientų jogo virtuvėje - tiek skoniu, tiek ir maistingomis medžiagomis.
Aš dariau nedidelį sūrį iš šio kiekio:
3 litrai pieno (gali būti naminis arba tiesiog iš parduotuvės)
2-2,5 citrinos sulčių
Pieną supilame į didelį puodą ir užkaičiame. Nuolat maišydami pieną užviriname. Mentele retkarčiais atgramdydami puodo dugną, kad pienas neprikrekėtų ir neprisviltų.Užvirus pienui puodą nukaičiame. Iš lėto maišant supilame citrinos sultis į pieną. Pienas turi susitraukti į varškę, turėtų atsiskirti skaidrios citrinos geltonumo išrūgos.Turinį nukošiame per dvigubą marlinį audinį, įklotą į sietą.Marlinį audinį pakabiname su sūriu virš kriauklės (arba pravėsusį gerai nuspaudžiame< jei nėra kur kabinti, kaip mano atveju), kad nusivarvėtų likęs skystis, arba prislėgiame lentele ir svoriu ant plokščio paviršiaus. Pirmu atveju panyras bus minkštesnis, antruoju - kietesnis. Laikykome 30 minučių. Jei norime pasigaminti saldaus pieno varškės, sūrio neslėgiame, tiesiog nuspaudžiame perteklinį skystį rankomis, suėmę marlės kraštus.Galima pasiruošti panyro su įvairiais priedais: nukošus ir nuvarvinus išrūgas, greitai į karštą varškę įmaišome prieskonių arba džiovintų vaisių, o tada prislėgiame. Aš dariau su druska ir kmynais.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą