2016 m. spalio 11 d., antradienis

Naminė duona su avinžirnių-pupelių užtepėle


Dauguma lietuvių neįsivaizduoja savo maisto be skanios juodos duonos. Nors aš ir ne lietuvė, bet juodą duoną, o ypač su daug sėklų, tiesiog dievinu! O kas gali būti nuostabiau, nei kątik iškepta  juoda duona su daugybe sėklų, minkšta viduje, bet tokia traški išorėje?!
Man pasitaikė galimybė išbandyti štai šį ekologišką ruošinį duonai, kuriam namie pakanka turėti tik sausų mielių ir šilto vandens ir jau po maždaug 1,5 val ant jūsų stalo garuos kvapni naminė duona! 
Duona gavosi labai skani, būtent tokia, kokią mėgstu, namiškiai irgi įvertino labai gerai, vos spėjau vaikyti nuo stalo, kad visos nesuvalgytų ir galėčiau nufotografuoti receptui :) Gaminimas labai lengvas, todėl pavyks, manau, kiekvienam! Ar kartočiau dar? Tikrai taip!
Prie duonos siūlau pasigaminti puikaus skonio avinžirnių-pupelių užtepėlę.

Reikės:

Duonai:

350 ml šilto vandens
šiek tiek aliejaus

Avinžirnių-pupelių užtepėlei:

1 puodelio virtų/konservuotų avinžirnių
1 puodelio virtų/konservuotų baltų pupelių
1/2 citrinos sulčių
2 laiškinių svogūnų (susmulkinti)
1 1/2 a.š. kaparėlių
2 v.š. majonezo 
krapų
1 a.š. ciberžolės
druskos, juodųjų pipirų pagal skonį




Duonos paruošimas:

750 g duonos: miltų ruošinį sumaišome su pakeliu sausų mielių (9 g), įpilame 350 ml šilto vandens (jei naudosite šlapias mieles, pirma ištirpinkite jas vandenyje) ir viską maišome 5 min. (mikseriu su minkymo antgaliu). Gautą masę sukrėčiam į riebalais išteptą kepimo formą, išlyginame paviršių vandeniu sudrėkintu delnu, patepame aliejumi, peiliu ar mentele įpjauname išilgai per vidurį ir paliekame 15 min. pakilti šiltoje vietoje, uždengus maistine plėvele. Kepame įkaitintoje iki 225ºC orkaitėje (kaitinimas iš viršaus ir apačios) apie 50 min. Išimame iš kepimo formos ir leidžiame atvėsti ant grotelių.



Užtepėlės gaminimas:

Dedame avinžirnius, pupeles ir visus kitus ingredientus į smulkintuvą su S formos peiliu, beriame prieskonius, įspaudžiame citrinos sultis ir viską susmulkiname. Labai skanu tiesiog užtepti ant kątik iškeptos duonos arba galima dėti dar salotų lapų, pomidorą ar rauginto agurko,  čia jau pagal jūsų skonį! Tokią užtepėlę galima laikyti stiklainiuke šaldytuve kelias dienas. 
Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą