2016 m. gruodžio 13 d., antradienis

Mažasis piemenėlių pyragas



Receptas skirtas labiau mažiesiems valgytojams, bet patikėkite puikiai tinka ir dideliems ;) 

3 indeliams reikės:


1-2 nedidelių morkų

2-3 vidutinių bulvių

šiek tiek šviežių arba šaldytų krapų

1 vidutinio svogūno

1/4 paprikos

1 skiltelės česnako

200-250 g maltos triušienos

2 a. š. pomidorų padažo

1 v. š. smulkintų šviežių petražolių

100 ml vištienos arba daržovių sultinio 

15 g sviesto

1 v. š. pieno

1 kiaušinio

druskos, pipirų pagal skonį


Supjaustikite morkas, įdėkite į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, įdėkite šiek tiek druskos ir virkite 5 minutes. Tada sudėkite pjaustytas bulves ir virkite, kol daržovės suminkštės. Įkaitinkite keptuvę, pakepinkite smulkintus svogūną bei  papriką 3-4 minutes. Suberkite smulkintą česnaką, pakepkite 1 minutę. Sudėkite maltą triušieną ir kepkite, kol gražiai apskrus. Suberkite smulkintas petražoles, supilkite pomidorų padažą ir sultinį, pagardinkite druska ir pipirais. Užvirkite, uždenkite ir troškinkite apie 5-7 minutes. Kai bulvės ir morkos išvirs, nusunkite ir sutrinkite iki košės, pagardinkite sviestu ir įpilkite pieno, įberkite smulkintus krapus, išmaišykite. Mėsą ir košę padalinkite į 3 dalis. Į nedidelį, karščiui atsparų, indelį (apie 10 cm skersmens) dėkite mėsą, ant viršaus košę, aptepkite  kiaušinio plakiniu, pašaukite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol piemenėlių pyragas gražiai apskrus. Skanaus!




2016 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

Vieno kąsnio užkandžiai



Nenumaldomai artėjant šventėms, pradedam ieškoti užkandžių ir patiekalų idėjų, kurie būtų ne tik skanūs, bet ir puoštų stalą. Kaip tik tokius ir noriu Jums pasiūlyti! Garantuoju, jūsų svečiai liks sužavėti ;)

Lavašo suktinukai su karštai rūkyta antienos filė ir daržovėmis



Reikės:

8 tortilijų (galite keisti lavašu, bet man su tortilijom patogiau)

salotų lapų

šviežio sūrio užtepėlės arba majonezo

agurko

1/2 raudonos paprikos

250 g "Kitchen me" Karštai rūkytos antienos filė su oda (žinoma galite keisti kitu rūkytu kumpiu)

Tortiliją ištepame sūrio užtepėle arba majonezu, dedame salotų lapus, pjaustytą agurką, papriką bei pjaustytą kumpį. Susukame ir įvyniojame į maisto plevelę. Dedame į šaldytuvą bent 2-3 val, galima daryti iš vakaro. Supjaustome riekutėmis. Galima susmeigti pagaliukais arba įdėti į keksiukų popierines formeles. 


Tartalėtės su sūrio užtepėle ir rūkyta lašiša



20 vnt. reikės:

1 pakuotės mažų tartalėčių (aš pirkau IKI parduovėje) 

150-200 g šviežio sūrio užtepėlės (įspaudžiame su konditeriniu švirkštu) 

100 g šaltai rūkytos lašisos

kaparėlių papuošimui

krapų


Sumuštinukai su sūdyta-parūkyta antienos filė


Reikės:

Prancūziško batono

80 g "Kitchen me" sūdytos-parūkytos antienos filė (galite keisti kitokiu vytintu kumpiu)

Pesto padažo

Rukola lapelių

Slyvinių pomidorų

Mini mozarellos

Balzaminio acto kremo

Batoną supjaustome, paskrudiname orkaitėje. Tepame pesto padažo, dedame sūdytos-rūkytos antienos filė,  mini mocarellos, rukola lapelį, 1/4 vyšninio pomidoro, pašlakstome balzaminio acto kremu. 



Bulvių lizdeliai su silke


Šie lizdeliai vienareikšmiškai pakėrės ne vieno svečio širdį! Įdarą galite dėti kokį tik norite, kas dera su bulve.

12 lizdelių reikės:

3 bulvių

Grietinės/šviežio sūrio užtepėlės/graikiško jogurto (pagal jūsų pasirinkimą)

Mėlyno svogūno

Vyšninių pomidorų 

Sūdytos silkės

Šiek tiek druskos

Krapų


Bulves sutarkuojame burokine tarka. Šiek tiek pasūdome. Paliekame 10 min, nuspaudžiame sultis. Plonu sluoksniu išdeliojame beveik iki sienelių viršaus silikoninėse keksiukų formelėse, kad būtų panašu į krepšelius/lizdelius. Kepame 180 lapsnių temperatūroje, kol lizdeliai gražiai apskrus. Atvėsiname, tik tada atsargiai išimame. Dedame į kiekvieną lizdelį po šaukštelį pasirinkto kremo, gabaliuką sūdytos silkės, kelis griežinėlius mėlynojo svogūno, 1/2 pomidoriuko, papuošiame krapais.




































 Iešmeliai su česnakiniu saliamiu ir daržovėmis



Reikės:

Medinių iešmelių

Špinatų lapelių

Česnakinio saliamio

Marinuotų karnišonų

Vyšninių pomidoriukų (perpjauname pusiau)

Juodųjų alyvuogių

Deliojimo tvarka matosi foto, todėl net neaprašynėsiu :)

SKANIŲ ŠVENČIŲ!








2016 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Šventiniai naminiai saldainiai su Matcha

Ar teko girdėti apie žaliąją arbatą Matchą? 

Matcha arbata yra Japonijoje labai vertinima žaliosios arbatos rūšis, pasižyminti ne tik unikaliomis savybėmis, bet ir imuniteto stirprinimo galia. Geriant paprastą žaliąją arbatą, nesuvartojame daugelio naudingų medžiagų, esančių arbatos lapeliuose. Tačiau matcha arbata gaminama iš aukščiausios kokybės arbatžolių, šios sutrinamos iki miltelių, kurie tirpinami vandenyje. Tokiu būdu gėrimas prisotinamas žymiai daugiau maistingų ir naudingų medžiagų. Geriant šią arbatą įsisavinamos visos naudingos arbatmedžių lapuose esančios medžiagos: vitaminai, mineralai bei antioksidantai. Atlikti moksliniai tyrimai įrodė, jog matcha arbatos sudėtyje esanti medžiaga (polifenolis) gerina medžiagų apykaitą, lėtina ir netgi stabdo vėžinių ląstelių augimą.

Kodėl verta nauduoti Matchą:

  • Didina imuniteto atsparumą ligoms;
  • Sumažina riziką sirgti vėžinėmis ligomis, nes gausiai praturtinta antioksidantais;
  • Suteikia daug energijos;
  • Skatina greitesnę medžiagų apykaitą;
  • Mažina streso sukeliamus pojūčius ir padeda susikaupti;
Matcha arbata puikiai pasitarnauja ir virtuvėje!
Šios arbatos skonis – ryškus ir gana aštrus. Virtuvės šefai šios arbatos miltelių deda į saldaus ir pikantiško skonio patiekalus. Galima pagardinti keksiukus, šokoladinį pyragą, sriubą ar pudingą. Rekomenduojama vartoti gryną, organišką matcha arbatą, kuri pasižymi nemaža kaina, tačiau yra aukščiausios kokybės. Tačiau nepersistenkite ir vartokite šios arbatos nedideliais kiekias, pavyzdžiui vienas arbatos puodelis per dieną, nes joje itin daug kofeino, todėl vėliau gali būti sunku užmigti. Matcha miltelius galima vartoti kasdien nedideliais kiekiais, idealiai tinka įvairiems kokteiliams (karštiems ir šaltiems), desertams, kepiniams gaminti (Informacijos šaltinis). Jiems suteikia papildomo subtilaus skonio ir, žinoma, nuostabią žalią spalvą. Jei Matcha skonis dar naujas, geriau naudoti po truputį ir taip pratintis šį skonį. 

Artėjant šventėms, siūlau pasigaminti šventinius šokoladinius saldainius su Matcha įdaru. Tokius saldainius galima gražiai įpakuoti ir padovanoti Šv. Kalėdų proga, manau, daugeliui patinka, kai į dovaną įdedama dalelė jūsų šilumos ir meilės, tokios dovanos visada bus labiau vertinamos. 
Saldainiams reikės:

Šokoladui:
30 g kakavos
4-5 v.š. agavų sirupo ar kito saldiklio
žiupsnelio himalajų druskos
šiek tiek vanilės ekstrakto

Saldainių įdarui:
4 v.š. kokoso aliejaus
1/2 didelio prinokusio avokado
5 v.š. agavų sirupo
1/2 laimo sulčių

Sudėkite kakavos sviesto gabaliukus į sausą indą, kurį patalpinkite ant silpnai verdančio vandens puodo, tik taip, kad jis nesiliestų su vandeniu. Kakavos miltelius gerai išmaišykite su ištirpintu kakavos sviestu. Įdėkite likusius produktus ir vėlgi gerai išmaišykite. Pilkite po šaukštelį šokolado į popierines ar silikonines formeles ir įdėkite į šaldymo kamerą, kad šiek tiek sustingtų.  Įdarui ištirpinkite kokoso aliejų. Į atskirą indą dėkite avokadą, pilkite kokoso aliejų, agavų sirupą, laimo sultis bei Matcha miltelius ir viską sublenderiuokite iki vientisos masės. Išimkite formeles iš šaldymo kameros, dėkite po šiek tiek įdaro ir vėl keliom minutėm įdėkite į šaldiklį. Galiausiai pilkite likusį šokoladą ant saldainių viršaus, pabarstykite liofizuotomis uogomis. Dėkite saldainius 30 min į šaldiklį, kad pilnai sustingtų. 





2016 m. gruodžio 1 d., ketvirtadienis

Cezario salotos su traškia triušiena


2 asmenims reikės:

1/2 gūžės Iceberg salotų


mėgstamų prieskonių mėsai

kukurūzų miltų 

8-10 vyšninių pomidoriukų

saujos česnakinių skrebučių

50-60 g tarkuoto Džiūgo

Padažui:

2 kupinus valgomus šaukštus Islandiško arba Graikiško jogurto

1,5 a.š. Pesto padažo

1 a.š. Dižono garstyčių

1 a.š. agavos arba medaus

1/2  a.š balto vyno acto 

1/2 citrinos sulčių

druskos, pipirų pagal skonį



Triušienos gabaliukus dedame ant kepimo popieriaus, pabarstome iš abiejų pusių prieskoniais, druska ir pipirais, apvoliojame kukurūzų miltuose, uždengiame kepimo popieriumi ir padaužome plaktuku, skirto mėsai. Kepame aliejuje iš kiekvienos pusės apie 4 min, kol gražiai apskrus. Į blenderį ar kokteilinę sudedame visus padažo ingredientus ir suplakame. Į lėkštes dedame suplėšytus Iceberg lapus, pomidoriukus perpjauname pusiau, dedame ant lapų, beriame česnakinius skrebučius, keptą triušieną, barstome Džiūgu ir pagardiname padažu. 
Skanaus!


2016 m. lapkričio 30 d., trečiadienis

Šviežios triušienos dešrelės su žiedinio kopūsto falafeliais



3-4 asmenims reikės:



Žiedinių kopūstų falafeliams reikės (išeina maždaug 16-20 vnt):

400 g žiedinio kopūsto, sutarkuoto burokine tarka arba smulkintuve su S formos peiliu

pundelio smulkintų žviežių petražolių (jeigu mėgstate, galite dėti kalendras)

1/2 a.š. maltos kalendros


1 a.š. ciberžolės

1 a.š. kepimo miltelių

1/2 a.š. kumino sėklų, paskrudinto sausoje keptuvėje ir sugrūsto prieskonių grūstuvėje

1-1,5 a.š. druskos

juodųjų pipirų pagal skonį

200 g avinžirnių arba žirnių miltų

augalinio aliejaus gruzdinimui

Su prieskoniais galite žaisti įvairiai, keičiant juos pagal savo skonį :) 




Triušienos dešreles virkite 7-10 min. Prieš tiekiant  šiek tiek pakrudinkite sausoje keptuve.

Falafelių gaminimo eiga:

Į erdvų indą sudėkite susmulkintą žiedinį kopūstą, prieskonius, smulkintas petražoles, gerai išmaišykite. Į kitą indą prasijuokite avinžirnių miltus ir kepimo miltelius. Nedideliame puode arba gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sumažinkite ugnį iki vidutinės. Miltus su kepimo milteliais berkite į žiedinio kopūsto ir prieskonių masę, viską gerai išmaišykite. Drėgnomis rankomis formuokite nedidelius kamuoliukus (po 1 a.š. tešlos). Dėkite po 6-8 kamuoliukus į įkaitintą aliejų. Iš pradžių falafelius nejudinkite, kitaip jie subyrės. Kuomet falafeliai šiek tiek apskrus ir iškils į paviršių, galite atsargiai pamaišyti, kepti, kol gardžiai apskrus. Iškepusius išimkite kiaurasamčiu, dėkite ant lėkštės, išklotos popieriniu rankšluoščiu, kad susigertų nereikalingi riebalai. Skanaus!











2016 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

Gaivios salotos su persimonu ir ožkos sūriu


Labai gaivios ir lengvos salotos

Reikės:


50-60 g gražgarsčių

1 persimono

granato sėklų

minkšto ožkos sūrio

balzaminio acto kremo


2016 m. lapkričio 26 d., šeštadienis

Pilno grūdo makaronų salotos su parūkytomis antienos lazdelėmis


Sočios, puikiai tinkančios savaitgalio pasilepinimui, salotos. Makaronus visada stengiuosi rinktis pilno grūdo, jie turi daug skaidulinių medžiagų ir mažiau kenkia figūrai, kas manau, ypač  mums moterims, labai aktualu :) Antienos parūkytas lazdeles ragavau pirmą kartą ir likau maloniai nustebinta, nes kiek esu ragavus parūkytų dešrelių, man jos buvo riebokos, todėl jų visada atsisakydavau, bet šias, manau, tikrai dar pirksiu ne kartą :)


3 asmenims reikės:


150-200 g pilno grūdo makaronų (svoris nevirtų)


8-10 vyšninių pomidoriukų

saujos žalių/juodų alyvuogių

svogūnų laiškų

petražolių

1-2 žiupsnelių čili dribsnių


Padažui:

balazaminio acto kremo arba padažą galima pasidaryti patiems:

1 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus

1 a.š. balzaminio acto

žiupsnelio druskos ir pipirų








2016 m. lapkričio 23 d., trečiadienis

Antienos ir moliūgo suflė


Šis receptas puikiai tiks mažiems vaikams, antieną žinoma galite keisti triušiena, kalakutiena ar vištiena. 


7-8 vnt reikės:

300-350 g antienos (aš naudojau Lapino puota)

250 g moliūgo

1 kiaušinio

200 ml pieno

1,5 v.š. avižinių miltų

druskos, pipirų pagal skonį

1 skiltelės česnako

Antieną išverdame, susmulkiname S formos peiliu kombaine ar smulkintuve (arba su mėsmale). Moliūgą taip pat susmulkiname, kaip antieną (tik atskirai). Mėsą sumaišome su moliūgu, įmušame kiaušinį, pilame pieną, beriame miltus, gardiname druska, pipirais ir įspaudžiame česnako skiltelę. Viską gerai išmaišome. Dedame į silikonines keksiukų formeles. Kepame 20-25 min 170 laipsnių temperatūroje. 
                                                                              Skanaus!


2016 m. spalio 30 d., sekmadienis

Antienos filė medalionai su spagetti moliūgo padaže


Labai greiti, bet nuostabaus skonio pietūs ar vakarienė! Kol keps antienos filė medalionai, galima paruošti išties puikaus skonio spagetti moliūgo padaže ir visa šeima mėgausitės patiekalu, kuris tikrai bus ne prastesnis, nei patiekalai restoranuose!

 3  asmenims reikės:


200 g  makaronų 

1/2 puodelio moliūgo tyrės

200 ml 13 proc. grietinėlės

1 svogūno

1/2 citrinos sulčių

2 v.š . pomidorų tyrės

3 a.š. krakmolo

aliejus kepimui

3 skiltelių česnako

druskos, pipirų,  malto muskato riešuto pagal skonį

saujos špinatų



          Antienos filė medalionai jau yra paruošti kepimui, todėl čia kažko ruošti visai nereikės, tiesiog įdėkite kepti su visa pakuote į 180 lapsnių įkaitintą orkaitę, kepkite 20-30 min. Kol keps mūsų medalionai, paruošime makaronus su padažu.  Makaronus išverdame pagal instrukciją. Įpilame į įkaitintą keptuvę aliejaus, beriame kubeliais pjaustytą svogūną, pakepame kelias min, tada dedame smulkintą česnaką ir pakepame dar minutelę. Įdedame pomidorų tyrę, krakmolą ir viską išmaišius, pakepame apie 2 min. Pilame grietinėlę, prieskonius, moliūgo tyrę, citrinos sultis ir viską gerai išmaišome. Nuolat maišant, kepame apie 5 min ant silpnos ugnies. Padažą pilame į kokteilinę, įpilame vandens nuo makaronų ir viską suplakame, jei neturite kokteilinės, tai galima padaryti blenderio pagalba. Pilame padažą atgal į keptuvę, beriame špinatus, patroškiname, kol špinatai suminkštės. Dedame išvirtus makaronus į padažą ir patroškiname kelias min. Dedame makaronus su padažu į lekštes, ant viršaus dedame po gardaus antienos medalioną. 

Skanaus!!! 












2016 m. spalio 21 d., penktadienis

Antiena su daržovėmis kinietiškai



2 asmenims reikės:

340 g antienos (aš naudojau Lapino puota) (galima keisti vištiena)

1/2 paprikos

1 nedidelio brokolio

2  nedidelių svogūnų

1/3 puodelio sojos padažo

1/4 puodelio medaus

1 1/2  a.š. sezamo sėklų 

petražolių/svogūnų laiškų

druskos, pipirų

2 skiltelių česnako

virtų Basmati ryžių


Antieną supjaustome kubeliais. Į keptuvę pilame šiek tiek aliejaus, dedame antieną, įspaudžiame česnaką, pabarstome druska bei pipirais. Apkepame, tada įpilame verdančio vandens ir troškiname, kol mėsa bus minkšta ir neliks skysčio. Pilame sojos padažą, medų, sezamo sėklas, viską išmaišome ir kepame, kol padažas sutirštės. Antieną išimame, padažą paliekame keptuvėje. Sudedame pjaustytus svogūnus, papriką bei smulkintą brokolį. Uždengiame keptuvę dangčiu ir pakepame kelias min, tada nuimame dangtį, maišydami dar pakepiname, kol padažas vėl sutirštės, o daržovės suminkštės. Į dubenėlį dedame virtų Basmati ryžių, dedame daržoves su padažu, antieną, barstome sezamo sėklomis ir pjaustytais sovūnų laiškais ar petražolėmis. 
Skanaus!




Sveikesne versija karštų sumuštinių


Artėjančiam savaitgaliui noriu Jums pasiūlyti labai gardžių, bei pakankamai sveikų karštų sumuštinių receptą. Savaitgalis-tai tas metas, kai galime pasilepinti ne kasdieniniais pusryčiais, skirti jiems daugiau laiko. Šie sumuštiniai puikiai tiks ir veganams, tik vietoj įprasto majonezo ir sūrio, pakeiskite veganišku.

1 asmeniui reikės:

mini  tamsios Ciabattos

nedidelio puodelio virtų (konservuotų) avinžirnių 

1/4 paprikos

1/2 mažo mėlyno svogūno (galite keisti sovūnų laiškais)

petražolių

1 v.š. gero majonezo (galima keisti veganišku)

druskos, juodųjų pipirų pagal skonį

šiek tiek fermentinio sūrio (galima keisti veganišku)





Mini Ciabattą perpjauname pusiau. Dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Virtus avinžirnius sutriname šakute, beriame smulkiais kubeliais pjaustytą papriką, svogūną, smulkintas petražoles, dedame šaukštą majonezo, skaniname druska bei pipirais, viską išmaišome. Dedame gautą masę ant duonos, barstome šiek tiek tarkuoto fermentinio sūrio. Kepame 180 laipsnių temperatūroje, kol išsilydys sūris. 
                                                                               Skanaus!





2016 m. spalio 13 d., ketvirtadienis

Gaivios salotos su antienos steiku ir apelsinais


Kai norisi lengvų pietų, kurie nekenktų figūrai, puikiai tinka štai tokios gaivios salotos su antienos steiku, apelsinu ir ridikėliais!

2 asmenims reikės:

350 g antienos steiko (naudojau Kitchen me)

sviestinių salotų

ridikėlių

1 apelsino

svogūnų laiškų 

druskos, pipirų


Padažui:

1 v.š. apesinų sulčių

1 v.š. tyro alyvuogių aliejaus

1,5 a.š.  balzaminio acto kremo

0,5 a.š. medaus

druskos, pipirų


         Salotų lapus suplėšome, dedame ant lėkštės. Ridikėlius supjaustome plonais griežinėliais. Apelsiną nulupame, 3/4 apelsino supjaustome, iš likusio išspaudžiame sultis padažui. 
             Steiką išimame iš pakuotės, nusausiname popieriniu rankšluoščiu. Keptuvę su aliejumi gerai įkaitiname, kepame iš kekvienos pusės po 4-5 min (nevartyti), iškeptą mėsą dedame į kitą indą, pabarstome druska ir pipirais, uždengiame folija ir paliekame 5-7 min "pailsėti". Antieną supjaustome, dedame ant salotų kartu su ridikėliais ir apelsinais, barstome smulkintais svogūnų laiškais, pašlakštome paruoštu padažu. 
Skanaus!






Rudeniška pica su antiena ir figomis



1 picai reikės:

picos tešlos (aš nauduojau jau paruoštą Mantingos)

2 figų

jau paruoštos antienos ( naudojau Kitchen me)

150 g tarkuoto Mozarella sūrio

saujos salotų Rucola

Picos padui aptepti:

1,5 v.š. aliejaus

1 v.š. balzaminio acto kremo

druskos

5 pipirų mišinio


Picos tešlą iškočiojame, aptepame padažu, barstome sūriu. Dedame supjaustytas figas bei antienos gabaliukus. Kepame 200 lapsnių temperatūroje apie 20 min. Prieš patiekiant pabarstome Rucola salotomis.
Skanaus!