2016 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

Gardūs triušienos maltinukai su grikių rizotto



Artėjant savaitgaliui noriu Jums pasiūlyti labai gardžių triušienos maltinukų bei pasakiško skonio grikių rizotto su baravykais receptą pietums. Tokie maltinukai puikiai tiks ir mažiems vaikučiams, tik vietoj rizotto išvirkite paprastai grikių košės, pagardintos sviestu. Triušieną rinkausi jau maltą, mūsų jau pamėgto draugo Lapino puota, ačiū jiems labai! Žinoma triušieną galima rinktis ir nesmulkintą, tada ją reikėtų nukaulinti ir sumalti patiems.


 Reikės:

2 svogūnų
150 g grikių
100-150 g džiovintų baravykų
100 g sviesto
250 ml 30% grietinėlės
2 skiltelių česnako
druskos, juodųjų pipirų
aliejaus kepimui




Džiovintus baravykus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame išbrinkti. Supjaustome vieną svogūną, pakepiname iki auksinės spalvos. Maltą triušieną dedame į smulkintuvą su S formos peiliu, beriame keptus svogūnus, bei dedame 100 g sviesto, viską kelis kartus prasukame, kol bus vientisa masė. Formuojame maltinukus, dedame ant kepimo popieriaus ir dedame į šaldytuvą 5-10 min. Tuo metu paruošiame grikius. Ant sviesto pakepiname grikius, tada užpilame buljonu nuo užmerktų baravykų (paliekame buljono padažui), verdame 15 -20 min, kol grikiai išvirs. Kol verda grikiai, paruošiame padažą: baravykus stipriai apkepiname aliejuje, beriame smulkintą svogūną, bei česnaką,kai viskas apkeps, pilame likusį buljoną, troškiname, kol liks tik pusė buljono. Pilame grietinėlę, troškiname viską, kol padažas šiek tiek sutirštės. Padažą pilame ant grikių, pagardiname druska bei pipirais, išmaišome ir kelias min patroškiname. Maltinukus apkepame iš abiejų pusių, dedame į karščiui atsparų indą, pakepame dar 10 min orkaitėje 180 lapsnių temperatūroje. Tiekame su mėgstamoms daržovėmis ar salotomis. 
Skanaus!



2016 m. birželio 13 d., pirmadienis

Užkandis su žąsienos paštetu



Greitas užkandis jūsų šventiniam stalui vos per 5 min (reikia turėti tik jau virtų kiaušinių ir žąsienos pašteto! Ačiū už galimybę paragauti šio pašteto Lapino puota :)


Užkandžiui reikės:

1-2 vnt Lapino puota Žąsienos pašteto (žinoma galima keisti kitu, bet tikrai rekomenduoju būtent šį, nes kiek teko ragauti, tai galiu pasakyti, kad šio pašteto skonis tikrai labai geras)
Krekerių
2-3 nedidelių marinuotų agurkų
2-4 virtų kiaušinių
3-5 pomidorų
žalių ir juodų alyvuogių
petražolių


Žąsienos paštetą sumaišome su smulkiai pjaustytais marinuotais agurkais ir smulkintomis alyvuogėmis. Užtepame ant krekerių. Griežinėliais supjaustome virtus kiaušinius ir pomidorus, dedame ant pašteto, puošiame perpjautomis alyvuogėmis ir petražolių lapeliais. 
Skanaus!

P.S. Šį užkandį geriau daryti prieš pat ateinant sviečiams, kad krekeriai labai nesušlaptų ;)

2016 m. birželio 9 d., ketvirtadienis

Jautiena su šviežiomis bulvytėmis ir gaiviomis salotomis






 Prisipažinsiu, steiko nesu niekada gaminus, tai buvo pirmas kartas :) Knygų lentynoje akys užkliuvo už Oliverio receptų knygos "Patiekalai per 15 min", pradėjau ieškoti kažko iš jautienos ir nutariau išbandyti būtent šį receptą, žinoma su savo pakeitimais :)

Taigi 4 asmenims reikės:

Bulvėms:

800 g  šviežių bulvių
sviesto
1 a.š. krapų

Jautienai

druskos
šviežiai grūstų pipirų

Padažui prie jautienos:

4 skiltelių česnako
6 laiškinių svogūnų
2 kupinų a.š. džiovintų raudonėlių
1/2 šviežios raudonos aitriosios paprikos
1 šviežio lauro lapo (aš neturėjau)
1 šviežių kalendrų ryšulėlio (galima keisti petražolėmis, jei nemėgstate kalendros)
2-3 v.š. raudonojo vyno acto
alyvuogių aliejaus

Salotoms:

2 romaninių salotų gūžių
saujos prinokusių įvairių spalvų pomidorų
1/2 šviežių mėtų ryšelio
150 g šviežių žirnelių (aš nauduojau šaldytus)
ypač gryno alyvuogių aliejaus
1 v.š. balzaminio acto
parmezano patiekiant

(aš įdėjau ridikėlių, bet jie man kažkaip nederėjo, todėl nerekomenduoju)


Šviežias bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, kai bulvės išvirs, įdėkite sviesto ir krapų, atsargiai pamaišytkite.
Česnaką nulupkite ir su laiškiniais svogūnais, perpjautais per pusę, raudonėliais, aitriąją paprika, lauro lapu ir kalendromis (kelis lapelius pasilikite) sudėkite į plaktuvą. Kliustelėkite acto ir verdančio vandens, plakite, kol bus vienalytė masė, pagardinkite ir iškrėskite į dubenėlį. 
Jautieną įtrinkite druskos ir pipiru mišiniu, į karštą keptuvę įpilkite 1 v.š. aliejaus, sudėkite mėsą, kepkite 3-4 min ant stiprios ugnies iš kiekvienos pusės, išjunkite, palaikykite uždengtą 10 min.
Salotas, pomidorų ir mėtos lapelius supjaustykite ir sudėkite į lėkštę, apibarstykite žirniais. Salotas paskanininkite 1 v.š. ypač tyru alyvuogių aliejaus, balzaminio actu ir tarkuotu parmezanu.
 Prie bulvių sudėkite kepsnius, pastatykite padažą, užbarstykite likusius kalendrų lapelius, mėsą pjaustykite jau ruošdamiesi valgyti.

P.S. gal skamba labai sudetingai, bet patikėkite taip nėra :)



2016 m. birželio 6 d., pirmadienis

Labai skanios salotos su antiena ir keptais nektarinais


Noriu pasiūlyti dar vieną  labai skanių vasariškų salotų receptą su pikantiška antiena, jai reikės: 

2 nektarinų
salotų lapų mikso 
pakepintų migdolų riešutų
alyvuogių aliejaus
balzamiko acto

Padažui:

1 citrinos sulčių
1 skiltelės česnako (įspausti)
2 a.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
šviežių čiobrelių

Antieną išimame iš pakuotės, dedame pjausnius į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus, kepame ant stiprios ugnies 3-4 min, tada apverčiame ir kepame iš kitos puses irgi 3-4 min. Apskrudusius pjausnius dedame į karščiui atsparų indą ir šauname į 180 lapsnių įkaitintą orkaitę, kepame 10 min, išimame ir palaikome dar 10 min uždengus. Nektarinus supjaustome griežinėliais, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu, kepame orkaitėje 10 min 200 laipsnių temperatūroje.
Į serviravimo lėkštę dedame salotų lapus, pašlakstome padažu, išdeliojame keptus nektarinus ir plonai supjaustytus keptos antienos gabalėlius bei pabarstome keptais migdolais.
Skanaus!


2016 m. birželio 5 d., sekmadienis

Rytietiškos salotos su pikantiškais antienos pjausniais



Reikės:

1 pakuotės salotų mixo
250 g vyšninių pomidoriukų
 svogūnų laiškų 

Padažui:

1 skiltelės česnako (įspaudžiame)
1 a.š. sutarkuoto šviežio imbiero
2 a.š. sojos padažo
3 a.š. medaus

kepintų sezamo sėklų papuošimui



Antieną išimame iš pakuotės, dedame pjausnius į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus, kepame ant stiprios ugnies 3-4 min, tada apverčiame ir kepame iš kitos puses irgi 3-4 min. Apskrudusius pjausnius dedame į karščiui atsparų indą ir šauname į 180 lapsnių įkaitintą orkaitę, kepame 10 min, išimame ir palaikome dar 10 min uždengus. 
Į lėkštę išdeliojame salotų lapus, pomidoriukus perpjaname pusiau, svogūnų laiškus supjaustome griežinėliais įstrižai. Paruošiame salotų padažą. Paruoštus antienos pjausnius supjaustome, dedame ant salotų, pašlakstome viską padažu ir pabarstome kepintomis sezamo sėklomis. 
Skanaus! 



2016 m. gegužės 31 d., antradienis

Sūrio-kumpio bandelės


Nuostabios sūrio - kumpio bandelės, puikiai tiks kaip užkandis šventei, pasiimti į pikniką, mokyklą, bet kur! Kitą kartą bandyčiau kepti keksiukų formelėse, bet jei neturite, puikiai galima išsikepti tiesiog ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kaip dariau šį kartą aš :)


12 vnt. reikės:

150 g virto kumpio
4 kiaušinių
120 g fermentinio sūrio
100 g sviesto
125 g miltų (aš naudojau speltos)
115 ml vandens
Druskos, juodųjų pipirų


Pirmiausiai padarome plikytą tešlą: puode užverdame pasūdytą vandenį su sviestu, kaitiname kol sviestas pilnai išsilydys. Kai vanduo pilnai užvirs, vienu kartu suberiame miltus ir mediniu šaukštu greitai išmaišome, iki, kol masė pradės atšokinėti nuo puodo sienelių ir sušoks į gabalą. Tada tešlą perdedame į kitą indą ir įmaišome po vieną kiaušinį (kiaušinį labai gerai išmaišome, tik paskui dedame kitą). Įberiame juodųjų pipirų pagal skonį. Sutarkuojame burokine tarka fermentinį sūrį, beriame į tešlą, gerai išmaišome. Virtą kumpį supjaustome kubeliais ir sudedame į tešlą, gerai išmaišome. Skardą išklojame kepimo popieriumi, šlapiomis rankomis formuojame rutuliukus, dedame toliau vienas nuo kito, kad bandelėms būtų vietos plėstis (arba dedame po v.š. tešlos į kieksiukų formeles). Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20-25 min. Skanios tiek šiltos, tiek šaltos. Skanaus!




Sūrio-kumpio bandelės


Nuostabios sūrio - kumpio bandelės, puikiai tiks kaip užkandis šventei, pasiimti į pikniką, mokyklą, bet kur! Kitą kartą bandyčiau kepti keksiukų formelėse, bet jei neturite, puikiai galima išsikepti tiesiog ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kaip dariau šį kartą aš :)


12 vnt. reikės:

150 g virto kumpio
4 kiaušinių
120 g fermentinio sūrio
100 g sviesto
125 g miltų (aš naudojau speltos)
115 ml vandens
Druskos, juodųjų pipirų


Pirmiausiai padarome plikytą tešlą: puode užverdame pasūdytą vandenį su sviestu, kaitiname kol sviestas pilnai išsilydys. Kai vanduo pilnai užvirs, vienu kartu suberiame miltus ir mediniu šaukštu greitai išmaišome, iki, kol masė pradės atšokinėti nuo puodo sienelių ir sušoks į gabalą. Tada tešlą perdedame į kitą indą ir įmaišome po vieną kiaušinį (kiaušinį labai gerai išmaišome, tik paskui dedame kitą). Įberiame juodųjų pipirų pagal skonį. Sutarkuojame burokine tarka fermentinį sūrį, beriame į tešlą, gerai išmaišome. Virtą kumpį supjaustome kubeliais ir sudedame į tešlą, gerai išmaišome. Skardą išklojame kepimo popieriumi, šlapiomis rankomis formuojame rutuliukus, dedame toliau vienas nuo kito, kad bandelėms būtų vietos plėstis (arba dedame po v.š. tešlos į kieksiukų formeles). Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20-25 min. Skanios tiek šiltos, tiek šaltos. Skanaus!




2016 m. gegužės 29 d., sekmadienis

Drėgnas šokoladinis pyragas



Reikės:

2 puodelių miltų (aš nauduojau speltos)
2 puodelių burokine tarka sutarkuotų cukinijų
1/2 puodelio rudo cukraus
1/2 puodelio aliejaus
1/2 puodelio nesaldžios kakavos
1 a.š. vanilės ekstrakto (nebūtinai)
1 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. druskos

Šokoladiniam glaistui:

2 puodelių cukraus pudros
1/4 puodelio kokoso aliejaus
2 v.š nesaldžios kakavos
6-10 v.š. augalinio/karvės pieno (pilti palaipsniui iki tinkamos konsistencijos)

Sumaišome visus birius produktus, išskyrus druska. Pilame aliejų, beriame cukiniją ir tada druską, viską gerai išmaišome ir paliekame patovėti 10-15 min. Skardą išklojame kepimo popieriumi, dedame mūsų pyrago tešlą, kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 30-35 min. Kol pyragas kepa darome šokoladinį glaistą. Sumaišome cukraus pudrą su kakava, pilame kokoso aliejų, išmaišome, tada palaipsniui pilame pieną, glaistas turi būti nelabai tirštas. Iškeptą pyragą šiek tiek atvėsiname, pilame glaistą. Paliekame atvėsti iki kambario temperatūros, tada bent porai val įdedame į šaldytuvą.
P.S. Dėl cukinijos skonio nesibaimikite, jos tikrai nesijaučia :)
Skanaus!

2016 m. gegužės 23 d., pirmadienis

Salotos su keptu baklažanu, mocarella ir pomidorais



Reikės:

 Mažo baklažano
1-2 pomidorų
mocarellos
2-3 skiltelių česnako
aliejaus kepimui
Šviežių petražolių arba kalendros

Padažui:

2 a.š. pesto padažo
1 a.š. tyro alyvuogių aliejaus
2 a.š. balzamiko acto
druskos
pipirų

Baklažaną supjaustome riekutėm, pabarstome druska ir paliekame 15-20 min, paskui nuplauname, nusausiname popieriniu rankšluoščiu. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame česnako skilteles ir pakepiname, išimame česnaką, dedame baklažaną ir apkepame iš abiejų pusių iki auksinės spalvos. Dedame ant popierinių rankšluoščių, gerai nuspaudžiame aliejaus perteklių.Sumaišome visus padažo ingredientus. Lekštėje deliojame baklažanas-mocarella-pomidoras ir t.t. apšlakstome padažu, pabarstome šviežiomis smulkintomis petražolėmis arba kalendra. Skanaus!


2016 m. gegužės 22 d., sekmadienis

Spaghetti su lęšių kukuliais ir naminiu pomidoru padažu


Ingredientai:

1 puodelis lęšių
2 svogūnai
pundelis šviežių petražolių
2 v.š. su kaupu pomidorų pastos
1 v.š. maltų linų sėmenų
1 v.š. itališkų prieskoninių žolelių
druska, pipirai
aliejus kepimui
3-5 v.š. miltų (kukurūzų, avižinių, speltos arba tiesiog paprastų)

Spaghetti makaronai (arba kitokie) kietagrūdžiai

Pomidorų padažo receptą galima rasti  čia, aš dar įbėriau gaminant šviežio baziliko lapelių. Šis dieviško skonio padažas tiks prie įvairių makaronų patiekalų.



Lęšius gerai perplauname, verdame apie 20-30 min. Atvėsiname, sumalame mėsmale ar blenderiu. Maltus linų sėmenis užpilame 3 v.š. vandens, išmaišome ir paliekame 5 min išbrinkti (bus vietoj kiaušinio). Keptuvėje apkepame susmulkintus svogūnus iki auksinės spalvos. Beriame į lęšių masę, beriame prieskonius, druską, pipirus, smulkintas petražoles, pomidorų pastą, linų sėmenų masę, viską išmaišome. Beriame miltus, kukuliai turi gerai formuotis ir laikyti formą. 



Kepame keptuvėje ant aliejaus iki auksinės gražios spalvos iš kiekvienos pusės. 



Spaghetti išverdame (nepervirkite!)

 Tiekiame su labai skaniu naminiu padažu.



Skanaus!

2016 m. balandžio 28 d., ketvirtadienis

Sveiki avižiniai keksiukai su uogomis


Kai atsibosta rytinė košė ir norisi kažko kitokio, siūlau pasigaminti sveikus avižinius keksiukus su uogomis BE CUKRAUS! Tokie keksiukai puikiai tiks su augaliniu /karvės pienu ar prie puodelio arbatos, taip pat, puikiai tiks mažiems vaikams. Kepti siūlau kokoso aliejumi (galima  keisti jūsų nauduojamu kitokiu aliejumi)  išteptoje skardoje keksiukams arba nauduoti silikoninę (ši, manau, tiks labiausiai), nes prie popierinių kepimo krepšelių šie keksiukai prilimpa (kaip atsitiko man) ir bus sudetinga juos išimti ir valgyti.



Iš nurodyto kiekio man išėjo 16 keksiukų
Reikės:
2 puodelių avižinių dribsnių (juos sumalti arba susmulkinti kombainu)
2 prinokusių bananų (juos šakute sutrinti)
2 kiaušinių
1/3 puodelio aliejaus
1/3 augalinio pieno (galima keisti karvės)
1 puodelio šviesių speltos miltų (aš įdėjau dar 2 valg. šaukštus)
1 a.š. cinamono
1 a.š. kepimo miltelių
15-17 vnt minkštų datulių (kauliukus išimti, pamirkyti šiltame vandenyje bent kelias val)
1-1,5 puodelio uogų (aš naudojau šaldytas braškes ir avietes, prieš tai atšaldžiau)



Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros. Formeles ištepame kokoso aliejumi. Sumaišome visus sausus ingridientus. Tada kombainu ar smulkintuvu sumaišome visus šlapius produktus ir datules. Sujungiame sausus produktus su šlapiais, gerai išmaišome. Įdėdame uogas (jei naudosite braškes, jas susmulkinkite). Pilame tešlą į keksiukų formeles, puošiame avižomis, čija sėklomis arba migdolų drožlėmis. Kepame apie 40 min (kepimo laikas priklauso nuo orkaitės, todėl gali būti skirtingas), patikriname su dantų krapštuku, jis turi būti švarus, tai reikš, kad keksiukai jau iškepę. 






2016 m. balandžio 21 d., ketvirtadienis

Drėgnas apelsinų pyragas su datulėmis


Noriu pasiūlyti dar vieną desertą, neturintį nei lašo cukraus! Puikiai tiks veganams, nes taip pat jis ir be kiaušinių, labai skanu su augaliniu ar karvės pienu!

Reikės:

1,25 stiklinės speltos miltų
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio himalajų druskos
1/3 stiklinės aliejaus
1 stiklinės žviežiai spaustų apelsinų sulčių
20-25 vnt. minkštų datulių, supjaustytų, be kauliukų (kiekis priklauso, kokio saldumo norėsite)
nutarkuotos nuo 3 apelsinų žievelės



Orkaitę įkaitinti iki 180 lapsnių temperatūros. Kepimo formą ištepti sviestu ir apibarstyti miltais. Sumaišyti miltus su kepimo milteliais ir druska. Blenderyje arba kombaine susmulkinti iki tyrės datules su apelsinų sultimis. Perkelti į kitą indą, įpilti aliejų ir nutarkuotą apelsinų žievę. Pilti miltus kartus su kitais produktais ir išmaišyti iki vientisos masės. Jeigu tešla gaunasi labai tiršta, įpilti dar šiek tiek apelsinų sulčių. Supilti tešlą į kepimo indą ir kepti 35-40 min, arba kol iškeps, patikrinti galima su dantų krapštukų, jis turi būti švarus. Išimti iš orkaitės ir leisti pastovėti 10 min. Išimti iš kepimo formos ir leisti pilnai ataušti. Skanaus!




2016 m. balandžio 18 d., pirmadienis

Sveikuoliški blynai be miltų, kiaušinių ir cukraus

"Livinn - sveiki produktai" facebook paskelbė iššūkį " Mėnuo be cukraus su Livinn", pamačius pagavau save galvojant, ar ištverčiau, juk esu tikra smaližė, be saldumynų nei dienos! Mėnesį, manau, nelabai ištverčiau, bet pakeisti įprastus patiekalus, labiau sveikais ir be cukraus tikrai įmanoma, todėl šiandien siūlau vieną iš tokių patiekalų -Blynus!  Taip, taip puikiausiai galima išsikepti gardžius blynus be cukraus, kiaušinių ir miltų! Blynus galima valgyti su nuostabiu datulių karameliniu padažu ir mėgstamom uogom :) Receptas labai paprastas, todėl tikrai kiekviena/as šeimininkė/as galės juos iškepti ir palepinti savo vaikus ar antrą pusę :)

Taigi blynams reikės (išeiga 10-12 blynų)


1 stiklinės avižinių dribsnių
2 mažų bananų arba 1 didelis
1 stiklinės augalinio pieno (kas neturite galite keisti karvės) 
žiupsnelio cinamono
žiupsnelio muskato riešuto
1/4  vanilės ankšties (nauduojame tik grūdelius)
ekologiško nerafinuoto kokoso aliejaus kepimui (jei neturite, galima keisti tuo, kuriame viską kepate) 

Karameliniam padažui reikės:

10 šviežių datulių (jei nauduojate džiovintas, jas pamirkykite šiltame vandenyje)
vandens
žiupsnelio himalajų arba jūros druskos

Į kokteilinę pilame avižas, bananus, augalinį pieną, prieskonius ir viską plakame iki vientisos masės. Tešla turi būti, kaip kokteilio, nei per tiršta, nei per skysta. Įkaitiname kokoso aliejų, aliejaus labai negailėkite, nes kitaip blynai prilips. Vienam blynui reikės maždaug 2 v.š. tešlos. Kepame apie 2 min iš kiekvienos pusės, labai atsargiai apverčiant. Paruošiame karamelę: išimame kauliukus, dedame datules į blenderį, pilame vandens apie 50-70 ml, žiupsnelį druskos ir susmulkiname, tada dapilame vėl vandens tiek, kad gautųsi karamelės konsistencijos ir dar paplakame.
Valgome su mėgstamom uogom, pjaustytais bananais ir gardžia datulių karamele.
Skanaus!



2016 m. balandžio 15 d., penktadienis

Lęšių-cukinijų blynai su fetos sūriu



Lęšių-cukinijų blynai su fetos sūriu😋

Receptas: 

Stiklinė raudonųjų lęšių (užmirkome nakčiai)
1/2 jaunos cukinijos
2 skiltelės česnako
1 didelis kiaušinis
2-3 v.š speltos miltų
Himalajų druskos
Juodųjų pipirų
Mėgstamų prieskonių (aš naudojau vištienos)
100-150 g fetos

Lęšius gerai perplauname, dedame į kombainą suS formos peiliu ir prasukame kelis kartus, įmušame kiaušinį, beriame prieskonius, česnako skilteles ir dar prasukame. Įtarkuojame cukiniją, dedame susmulkintą fetos sūrį, kelis šaukštus miltų ir viską išmaišome. Kepame nestorus blynus svieste ghee arba ant aliejaus iki gražios auksinės spalvos iš kiekvienos pusės. 
Padažas: keli šaukštai majonezo, kefyro praskiesti iki norimos konsistencijos, 1 v.š. medaus-garstyčių padažo, šiek tiek laimo sulčių, viską išmaišyti. Valgom su šviežiom salotom. Skanaus!