2015 m. lapkričio 17 d., antradienis

Traškieji falafeliai (avinžirnių kotletai)


Apie falafelius esu girdėjusi ir mačiusi jų nuotraukas internete jau senokai, jie mane taip viliojo savo išvaizda, neabejojau, jog jie yra ir labai skanūs ir nesuklydau! Man kažkodėl atrodė, kad jie sunkiai pagaminami, todėl vis atideliojau, ir šiandien atėjo pagaliau ta diena, kai aš juos pasigaminau. Prisipažinsiu nesu jų ragavus kažkur, todėl kokio jie turi būti skonio aš nežinau, bet tai kas gavosi, man labai patiko, tikrai kartosiu ne kartą! Čia pasidalinsiu receptu, kuriuo aš vadovavausi, bet tikslių proporcijų aš nesilaikiau, o dariau savo nuožiūra, kaip beje visada  dažniausiai ir  darau. Prieskonių kiekius siūlau koreguoti pagal save, savo skonį, nes esame skirtingi ir vieni labiau mėgsta aštresnius, kiti gal nelabai mėgsta kuminą, todėl dėkite mažiau priesonių, o jau kai bus masė sumalta, tiesiog paragaukite ir jei reikės dadėkite likusius prieskonius, taip pat vėliau prieskonius galima keisti savo mėgstamais ir tada gausis kitokio skonio falafeliai :)
AVINŽIRNIUS REIKĖS MIRKYTI PER NAKTĮ, TODĖL NEPAMIRŠKITE TAI PADARYTI IŠ VAKARO :)

12 falafelių reikės:

1 puodelio sausų avinžirnių
1/2 svogūno
4 skiltelių česnako
1/2 puodelio pjaustytų petražolių
pundelio pjaustytų krapų
1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
1 šaukštelio maltų kumynų
1/2  šaukštelio maltos kalendros
1/8 šaukštelio kajano pipirų
1 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukšto miltų
1/2  citrinos sulčių
aliejaus kepimui

Kaip ir rašiau avinžirnius užmerkiame vandenyje per naktį. Ryte gerai perplauname, dedame į kombainą su S formos peiliu, dedame visus kitus ingridientus ir sumalame. Nedideliame inde įkaitiname aliejų (falafeliai turės virti jame). Šlapiomis rankomis formuojame mažus rutuliukus ir kepame iki gražios rudos spalvos, dedame ant lekštės su popieriniu rankšluoščiu,kad susigertų nereikalingi riebalai.Pašlakstome citrinos sultimis. Valgome šiltus. Prie falafelių gaminau padažą iš graikiško jogurto, laimo sulčiu, skiltelės česnako, pipirų ir druskos. Valgiau su šviežiomis salotomis. Tikrai rekomenduoju išbandyti :)

2015 m. lapkričio 12 d., ketvirtadienis

Dieviškas desertas


Kai už lango bjaurus oras ir norisi praskaidrinti nuotaiką, siūlau pasmaližiauti šiuo dieviško skonio  sveiku desertu, kuriam pasigaminti reikės vos 5 min :)

Jums reikės: 

Natūralių šviežių  datulių, jas perku iš datules.lt, beproto skanios, tikrai rekomenduoju!
kerob miltelių (galima keisti gera nesaldžia kakava
mėgstamų riešutų (mano atveju buvo anakardžiai)


Išimame iš datulių kauliuką, įberiame šiek tiek kerobo miltelių, dedame riešutą ir viskas! Mėgaujamės nuostabiu skoniu!

Duonos krepšeliai su daržovėmis ir kiaušiniu




Šiandien siūlau pasigaminti duonos krepšelius su daržovėmis ir kiaušiniu, įdaras gali būti koks tik jūs norite ir ką mėgstate! Receptą užmačiau pas Viktoriją Instagrame :) Juos patogu valgyti, todėl puikiai tiks pasiimti ir su savimi į darbą ar išvyką :)

5 vnt. pasigaminti man reikėjo:

5 riekių forminės duonos, aš nauduojau Urtės su sėklomis
3 vyšninių pomidoriukų
saujos špinatų
šiek tiek himalajų rožinės druskos
3 kiaušinių
smulkiai tarkuoto sūrio, aš nauduojau Džiūgą



Iš forminės duonos puodelio pagalba išpjauname apskiritimus. Keksiukų formą aptepame šiek tiek aliejumi. Šiuos apskritimus iškočiojame ir išdeliojame keksiukų formelėse. Į vidų dedame savo mėgstamo įdaro produktus, tai gali būti daržovės, špinatai, kumpis, ko tik turite tuo metu šaldytuve. Kiaušinius išplakiau su šiek tiek druskos ir sumaišiau su sūriu. Galima dėti sūrį ant įdaro ir tada mušti kaušinį ant viršaus, bet man išplakant  sunauduojasi mažiau kiaušinių :) Išplaktus kiaušinius piliau ant krepšelių. Kepiau maždaug 170 laipsnių temperatūroje 25-30 min. Bet geriau patikrinti, kad kiaušinis būtų iškepęs ir tada traukti, nes tiksliai laiką man sunku pasakyti, mano senoka dujinė, dažniausiai stebiu, kol iškepa. Valgiau su salotomis. Skanaus!