Baigiantis šiems 2012 metams, labai noriu padėkoti visiems, kas manimi patikėjo, palaikė ir leido užfiksuoti nuostabias akimirkas - esu Jums begalo dėkinga. Labai džiaugiuosi, kad galėjau šiemet pagaliau ryžtis fotografuoti ne tik savo šeimos narius, man tai buvo labai didelis iššukis ir žingsnis pirmyn. Ačiū :* Labai tikiuosi, kad Naujieji 2013 metai bus dar geresni ir kūrybeškesni, kupini nauju iššūkių. Lauksiu Jūsų laiškučių naujiems užsakymams jelenalencik@yahoo.com ;)
2012 m. gruodžio 30 d., sekmadienis
2012 m. gruodžio 28 d., penktadienis
Lašiša žolelių-grietinėlės padaže
Štai ir pabaigėm tėvo pagautą lašišą, labai tiko Kūčių vakarui :)
Reikės:
Lašišos gabalo be odos
citrinpipirių
juodųjų pipirų
druskos
Padažui:
300 ml neriebios grietinėlės
2 kiaušinių trynių
pundelio šviežaus bazaliko
šviežių krapų
petražolių
šakelės rozmarino
0,5 citrinos sulčių
Lašišą padruskiname, papipiriname, pabarstome citrinpipiriais ir paliekame bent 20-30 pasimarinuoti. Dedame į karščiui atsparų indą, prieš tai jį aptepame aliejumi. Sumaišome grietinėlę su kiaušinio tryniais, druska, pipirais, įspaudžiame 0,5 citrinos sulčių ir beriame susmulkintus žalumynus. Viską išplakame ir užpilame lašišą. Kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 40-45 min.
Skanaus!
2012 m. gruodžio 25 d., antradienis
Spring Roll
Senai norėjau išbandyti šiuos roll'us labai skanūs kątik iškepti su saldžiarugščiu padažu. Įdarą galima improvizuoti pagal turimus produktus, aš dariau su turimom daržovėmis ;) Tiks kaip kasdienai taip ir šventiniam stalui :)
Reikės:
Spring Roll tešlos
aliejaus kepimui
kiaušinio plakinio
Įdarui:
kopūsto
morkų
pievagrybių
virtų dž. grybų
svogūno
poro
cukinijos
keptų koncervotų paprikų
česnako skiltelių
druskos
pipirų
juodgrūdės
asafetida
Daržovės visas supjaustome, apkepiname, padedame nuo tų kurie ilgiau kepa, baigiant kepti padruskiname ir papipiriname, įberiame juodgrūdės ir asafetidos ir dar keletą min pakepame. Įdarą atvėsiname.
Spring Roll tešlą uždengiame šlapiu rankšluoščiu ir paliekame 45 min kambario temp. atšilti. Įmame atsargiai po vieną lapą tešlos, dedame įdaro ir susukame į ritinėlį, kraštelį patepame kiaušinio plakiniu.Taip susukume visus.
Kepame mūsų roll'us įkaitintame aliejuje (aliejus turi apsemti, geriau aišku kas turi fritiurines) kol gražiai apskrus, dedame ant popierinių rankšluoščių, kad nuvarvėtų nereikalingas aliejus. Tiekiame su saldžiarugščiu padažu.
Skanaus!
Merry Christmas
Mano brangieji Blog'o skaitytojai, sveikinu Jus su Šv.Kalėdom!
Brangiausioms Kalėdų dovanoms nereikia daug pinigų. Gyvename pasaulyje, kuris per daug skuba, todėl geriausia dovana - laikas. Tai laikas skirtas paskambinti brangiems žmonėms, užrašyti atviruką, apsilankyti svečiuose ir pranešti, kad jie tau labai labai brangūs.
2012 m. gruodžio 24 d., pirmadienis
Lietiniai blynai su daržovių įdaru
Improvizacija po Beatos vegetariškų patiekalų laidos :)
Proporcijų tiksliai nepasakysiu, nes visada darau blynų tešlą iš akies :)
Lietiniams blynams reikės:
kiaušinio
4 šaukštų pieno
vandens
0,5 a.š. ciberžolės (nuo jos blynai taps gražiai geltoni)
žiupsnelio druskos
žiupsnelio cukraus
žiupsnelio čili prieskonių mišinio
miltų (aš maišiau perpus su speltos miltais)
2 šaukštai aliejaus
Įdarui (išeiga 8 blynams)
1 nedidelės cukinijos
1/4 nedidelio kopūsto
2 morkų
2 svogūnų
0,5 poro
3 keptų koncervuotų paprikų
2 skiltelių česnako
druskos
pipirų
Imame kiaušinį, išplakame su žiupsneliu druskos, cukraus, ciberžole ir čili prieskonių mišiniu. Pilame pieno, po truputį pilame miltus, vis plakant, kad nesusidarytų gumuliukų. Pilame miltų tiek, kad maišant pasidarytų tirštesnė masė, paskui skiedžiame vandeniu, kol tešla taps skystesnė, bet neperskysta, pilame vėl šiek tiek miltų, vis paplakame,kad miltai gražiai pasiskirstytų, vėl pilame vandens. Kartojame viską taip pat, kol padarysime reikiamą tešlos kiekį. Galiasiai įpilame kelis šaukštus aliejaus ir viską sumaišome. Keptuvę gerai įkaitiname, pradžiai visada patepu keptuvę su teptuku aliejumi, kad blynus galima būtų lengvai apverst.
Įdarui supjaustome svogūnus kubeliais, porą žiedeliais, pakepiname kol suminkštės, dedame tarkuotas morkas ir pjasutytus kopūstus. Primažiname ugnį ir patroškiname, kol morkos ir kopūstai pradės minkštėti. Kai daržovės suminkštės dedame šiaudeliais pjaustytą cukiniją, juostelėmis pjaustytą papriką ir smulkiai kapotą česnaką. Viską padruskiname ir papipirinime ir dar patroškiname 5-7 min., kol cukinijos šiek tiek suminkštės. Duodame įdarui pravėsti. Imame blyną, dedame po kelis šaukštus įdaro ir susukame. Apkepiname svieste ghee arba tiesiog aliejuje. Tiekiame su grietine.
Skanaus!
Kūčiukai
Kiekvienais metais vis planuodavau kepti pati kūčiukus, bet kažkaip taip ir neprisiruošiau. Ačiū Ligitai, kad užrodė man šį receptą, pagal kurį ir nusprendžiau pagaliau išsikepti . Receptą šiek tiek pakeičiau, vietoj paprastų miltų dėjau speltos miltus, o vietoj paprasto cukraus, rudąjį, tik man šiek tiek truko saldumo, tai kitą kartą dėčiau 1 šaukštu daugiau cukraus, čia gal dėl to, kad rudasis cukrus nėra toks pat saldus kaip baltas. Kaip matote mano kūčiukai rudesni nei įpasti :)
Reikės:
500 g miltų (arba speltos miltų)
250 ml šilto vandens
7 g sausų mielių
3 v.š. cukraus (arba 4 v.š. rudojo)
2 v.š. aliejaus
50 g aguonų
šiek tiek druskos
Mieles ištirpiname šiltame vandenyje, beriame po šaukštą cukraus ir miltų, sumaišome, paliekame kol suputos. Tada beriame likusį cukrų, druską, miltus ir aguonas, išminkome tešlą. Baigiant minkyti pilame aliejų ir perminkome. Paliekame pakilti apie val.
Tešlai pakilus, formuojame volelius ir juos pjaustome mažais gabaliukais - maždaug 1 cm dydžio, dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šauname į 180 laipsnių karštumo orkaitę. Kepame apie 15-20 min, arba kol kūčiukai gražiai pagelsta.
Skanaus!
2012 m. gruodžio 18 d., antradienis
Keptos daržovės su "Panyru"
Imame daržovių mišinį skirtus kepimui, arba kažkokių kitų šaldytų, kokių turime ir "Panyro" sūrį
Sūrį supjaustome kubeliais. Prieskoniai: druska pipirai, ciberžolė, kumyno sėklos, juodgrūdė
Svieste Ghee arba aliejuje pakepiname minutę ciberžolę, juogrūdę ir kumyno sėklas, beriame daržovių mišinį ir viską apkepame ir patroškiname keletą min.Beriame "Panyro" gabaliukus ir dar pakepiname apie pusę min.
Pabarstome druska ir pipirais ir keletą sekundžių dar pakepam.
Valgiau su salotom: pomidoras, agurkas, balzamiko actas, alyvuogių aliejus, sezamo sėklos
2012 m. gruodžio 12 d., trečiadienis
"Panyras"
Šis sūris dažnai naudojamas vegetarinėje virtuvėje, taip pat labai populiarus indiškoje virtuvėje. Šį sūrį naudoja pietų patiekaluose: jį verda, troškina, kepa ir net gruzdina, juo įdaro duoną, pyragėlius, kepa maltiniustaip pat darant saldžiuosius patiekalus. Panyras pasižymi tuo, kad kaitinant nesubyra, o įdėtas į troškinius ar padažus išbrinksta ir prisigeria skonio bei aromato. Šis sūris - vienas iš pagrindinių mėsą pakeičiančių ingredientų jogo virtuvėje - tiek skoniu, tiek ir maistingomis medžiagomis.
Aš dariau nedidelį sūrį iš šio kiekio:
3 litrai pieno (gali būti naminis arba tiesiog iš parduotuvės)
2-2,5 citrinos sulčių
Pieną supilame į didelį puodą ir užkaičiame. Nuolat maišydami pieną užviriname. Mentele retkarčiais atgramdydami puodo dugną, kad pienas neprikrekėtų ir neprisviltų.Užvirus pienui puodą nukaičiame. Iš lėto maišant supilame citrinos sultis į pieną. Pienas turi susitraukti į varškę, turėtų atsiskirti skaidrios citrinos geltonumo išrūgos.Turinį nukošiame per dvigubą marlinį audinį, įklotą į sietą.Marlinį audinį pakabiname su sūriu virš kriauklės (arba pravėsusį gerai nuspaudžiame< jei nėra kur kabinti, kaip mano atveju), kad nusivarvėtų likęs skystis, arba prislėgiame lentele ir svoriu ant plokščio paviršiaus. Pirmu atveju panyras bus minkštesnis, antruoju - kietesnis. Laikykome 30 minučių. Jei norime pasigaminti saldaus pieno varškės, sūrio neslėgiame, tiesiog nuspaudžiame perteklinį skystį rankomis, suėmę marlės kraštus.Galima pasiruošti panyro su įvairiais priedais: nukošus ir nuvarvinus išrūgas, greitai į karštą varškę įmaišome prieskonių arba džiovintų vaisių, o tada prislėgiame. Aš dariau su druska ir kmynais.
2012 m. gruodžio 11 d., antradienis
Makaronai su parūkytos lašišos ir krevečių padažu
Labai greitas receptas iš likučių, man liko nuo sushių gamybos truputėlis parūkytos lašišos ir krevečių, tai panaudojau juos padažui prie makaronų.
Reikės:
200 -250 g sausų makaronų
saujos tigrinių krevečių
0,5 ar trečdalio pakelio parūkytos lašišos filė
didelio svogūno
2 skiltelių česnako
saujos pjaustytų svogūno laiškų
200 ml 13% grietinėlės
1-1,5 šaukšto miltų
druskos
pipirų
Išverdame makaronus pagal instrukciją ant pekelio, neperverdame! Kol verda makaronai, padarome padažą. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi ar sviestu ghee beriame pjaustytą kubeliais svogūną, pakepiname iki auksinės spalvos, beriame smulkiai kapotą česnaką ir svogūno laiškus. Dedame nedidelėm juostelėm supjaustytą lašišą ir krevetes. Pakepam kol lašiša pašviesės. Pilame grietinėlės, šiek tiek paliekame išmaišymui miltų, kad nesusidarytų gumuliukų. Dedame miltų tyrę, beriame druskos ir pipirų pagal skonį ir minutę pakaitiname. Į lėkštes dedame paruoštų makaronų, pilame mūsų padažo. Galima makaronus dėti į padažą ir pašiltyti
kartu.
Skanaus!
2012 m. gruodžio 6 d., ketvirtadienis
Kokorai su troškintais raugintais kopūstais
Šiuos blynus aš tiesiog dievinu, aplamai mėgstu labai bulves ir visus patiekalus iš jų :) Šie blynai alternatyva paprastiems Žemaičių blynams.
Taigi reikės:
Tešlai:
virtų bulvių su lupeną
kiaušinio
krakmolo
druskos
pipirų
bulvių prieskonių
Įdarui:
raugintų kopūstų
morkos ar 2
keptų marinuotų paprikų ( galima ir paprastų ar išimti iš Lečo)
svogūno ar 2
česnako 2 skiltelių
pipirų ir žiupsnelio druskos
Kepant įdarą galima įdeti šoninės ar spirgučių
Tešlą gaminame kaip ir švilpikams aprašymą galima rasti čia. Kopūstus užpilame verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir troškiname, kol baigsis vanduo ir kol kopūstai taps minkštesni. Keptuvėje pakepame svogūną, sutarkuotą morką, šoninės ar spirgučius (jeigu juos naudosite), smulkintą česnaką ir pjaustytą papriką. Visas daržoves
šiek tiek
patroškiname, kol paminkštės, beriame druskos ir pipirų. Dedame ištroškintus kopūstus ir viską gerai išmaišome,
viską kartu
patroškiname apie 5 min. . Įdarui duodame atvėsti. Formuojame blynus, dedant įdaro, aš stengiuosi į blynus įdėti kuo daugiau įdaro, man taip skaniau. Kepame aliejuje kol gražiai apskrunda. Valgome su grietine pagardinta druska ir pipirais.
Skanaus!
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)