2016 m. kovo 31 d., ketvirtadienis

Tuno ir pievagrybių pyragas


Šiandien noriu Jums pasiūlyti labai skanų pyragą, tiks kaip karštas pagrindinis patiekalas su salotomis  pietums ar vakarienei arba galima tiekti kaip užkandį švenčių metu.


Pyragui reikės: 

1 pakelio Mantingos sviestinės bemielės tešlos (jau atšaldytos)
250 g pievagrybių
2 didelių svogūnų
1 skardinės tuno gabalėlių savo sultyse (nesmulkinto)
šiek tiek svogūno laiškų
druskos, pipirų
4 kiaušinių
150-200 ml grietinėlės 13%
50 g tarkuoto Džiūgo
pomidoro
petražolių
1 trynio 



Supjaustome svogūnus, pievagrybius, kepame iki auksinės spalvos. Nupilame tuno sultis, dedame į keptuvę prie sovgūnų ir pievagrybių, beriame smulkintus svogūnų laiškus, paskaniname druska ir pipirais ir dar pakepiname kelias min. Dubenėlyje šiek tiek išplakame kiaušinius su grietinėle ir tarkuotu Džiūgo sūriu. Tešlą padaliname į 2 dalis. Iškočiojame apskritimus pagal kepimo formą. Forma ištepame aliejumi, dedame vieną tešlos apskritimą, padarome aukštesnius kraštus, su šakute pabaksnojame visą padą. Beriame tuno ir pievagrybių įdarą, užpilame kiaušinių plakiniu. Uždengiame kitu tešlos apskritimu ir taip pat pabaksnojame šakute. Pyrago viršų aptepame kiaušino tryniu. Supjaustome pomidorą, išdeliojame ant pyrago.  Orkaitę įkaitiname iki 180 laispnių temperatūros, kepame kol pyragas gražiai apskrus. Duodame šiek tiek atvėsti, pabarstome smulkintomis petražolėmis, tada galima pjaustyti. Valgome su salotomis, kaip papgrindinį patiekalą arbą kaip užkandį. Skanaus!!!



Pizza su žiedinio kopūsto ir brokolio padu


Šį kartą išbandžiau kitokį picos variantą, padą dariau ne mums taip įprastą, o iš žiedinio kopūsto ir brokolio. Įdaras picos gali būti žinoma labai įvairus, mėsiškas, tik padažas ir sūris ar  kaip mano vegetariškas, čiau jau pagal jūsų mėgstamą skonį.

Picos padui reikės:

1/2 didelio žiedinio kopūsto
1/3 brokolio
3 kiaušinių
4 v.š. speltos miltų
druskos
pipirų

Įdarui naudojau:

pomidorų padažą
vyšninius pomidoriukus
1 raudoną svogūną
juodas alyvuoges
šiek tiek marinuoto jelapeno aštrumui
fermentinio sūrio
dž. raudonėlį
20 g smulkiai tarkuoto Džiūgo
rukolos lapelius papuošimui


Žiedinį kopūstą ir brokolį nuplauti, supjaustyti mažesniais žiedais. Susmulkinti S formos peiliu kombaine ar smulkintuve. Tada berti druskos, pipirų pagal skonį. Įmušti kiaušinius, išmaišyti, berti miltus ir viską išmaišyti.



Ant kepimo skardos iškloti kepimo popierių, bertį daržovių masę ir rankomis formuoti padą. Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių temperatūros, kepti padą apie 15 min. Tada ištraukti, tepti pomidorų padažą, berti tarkuotą sūrį, išdelioti pjaustytus pomidoriukus, pjaustytą raudoną svogūną, smulkiai pjaustytą jelapeną, alyvuoges, pabarstyti šiek tiek raudonėliais ir tarkuotu Džiūgu.



Kepti dar 10-15 min, kol iškeps. Puošti rukolos lapeliais. Padažą picoms aš visada darau taip:
keli šaukštai majonezo be konservantų, kefyras, reguliuojame juo tirštumą,
įspausta skiltelė česnako, dž. raudnėlis pagal skonį, smulkinti krapai, duoti  jam 5-10 min pastovėti. Skanaus!


2016 m. kovo 16 d., trečiadienis

Pavasarinis tortas su ananasais ir graikiškais riešutais




Kovo 5 atšventėme mūsų jaunesnėlio 2-ąjį gimtadienį. Prisipažinsiu, kad tortai nėra mano stiprioji sritis, juos kepu ypač retai, bet tvirtai buvau nusprendus, kad tortą sūnaus gimtadieniui kepsiu pati, kurį galėsiu be baimės duoti savo vaikui. Visai atsiktinai radau šio torto receptą kažkokiame rusų internetiniame žurnale, paskaičius produktų sąrašą bei eiga, nusprendžiau, kad kepsiu būtent šį, aišku, kaip visada šiek tiek buvo pakeitimu pagal save. Tortas išėjo labai skanus, sviečiai ir namiškiai prašė pakartot, manau tai daug ką pasako :)


Receptas:

formos diametras 22 cm (mano atveju buvo 24, bet jeigu turite 22, imkite geriau ją)

Biskvitui:
200 g sviesto
300 g cukraus
3 kiaušinių
3 kiaušinių trynių
280 g miltų (aš naudojau speltos)
1/2  vanilės ankšties tik grūdeliai
2 a.š. kepimo miltelių
2 saujos graikiškų riešutų (juos susmulkinti)
80 ml pieno
200 g konservuotų ananasų, skystį nupilti, ananasus supjaustyti kubeliais
tešla turi gautis šiek tiek tirštense, nei grietinė

Kremui:
 Visi ingredientai turi būti vienodos temperatūros!
80 g sviesto
300 g šviežio sūrio kremo, kaip Philadelphia (arba į jį panašaus)
70 g cukraus pudros
300 ml plakamos grietinėlės 35%

1. Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formą (kurios kraštai nusiima) iškloti kepimo popieriumi.
2. Mikseriu suplakti sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmušti kiaušinį ir trynius, vis paplakant po kiekvieno. 
3. Šaukštu įmaišyti miltus, kepimo miltelius, vanilės grūdelius ir riešutus, išmaišyti iki vientysos masės. 
4. Tešlą padalinti į dvi dalis. Vieną dalį įpilti į kepimo formą ir jau ten įmaišyti smulkintus ananasus (taį patį padaryti  ir su antra dalimi). 
5. Kepti biskvitus apie 25-30 min arba kol iškeps, patikrinti galima dantų krapštuku. 
Iškepus kiekvieną biskvitą, duoti jam atvėsti kepimo formoje apie 10 min, tada galima išimti ir padėti kažkur kitur pilnai atvėsti.
8. Išplakti sviestą iki purumo, tada įdėti sūrį, išplakti iki purumo ir tada jau cukraus pudrą,  išplakti iki vientysos masės. Atskirai išplakti grietinėlę iki standumo. Sujungti išplaktą grietinėlę ir sūrio kremą, viską išplakti iki vientysos masės.
9. Biskvitus atsargiai perpjauti perpus, kad gautusi 4 vnt., bet čia jeigu jūsų kepimo forma 22 cm, nes 24 cm gaunasi perploni, kad juos  išeitų perpjauti nesugadinant, todėl aš palikau 2 didesnius, tik liko šiek tiek kremo. Kiekvieną biskvitą gerai pertepame kremu, viršų taip pat. Tortą palaikome šaldytuve bent parą. Kitą dieną papuošiame pagal fantaziją. Skanaus!!!