2017 m. kovo 30 d., ketvirtadienis

Antienos ir daržovių užkepėlės



Daržoves galite nauduoti kokias turite namie. Jeigu nevalgote bulvių su mėsa, tiesiog jų nedėkite, o įdėkite daugiau kitokių daržovių.

 4 vnt. reikės:

800 g  ančių kulšelių mėsos (aš naudojau Lapino puotos  tokią  ir tokią)

4 bulvės 

3 -4 morkų

3 svogūnų

1-2 skiltelių česnako

žiedinio kopūsto

 druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių (aš naudojau vištienos ir salotų)

Vorčesterio padažo (nebūtinai)

tarkuoto parmezano


Mėsą sumalame, pagardiname druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais, įspaudžiame česnaką, viską išmaišome. Imame skardą, ant jos deliojame 4 iš folijos padarytus laivelius. Iš antienos formuojame paplotėlį,dedame į folijos laivelį ant viršaus dedame žiedais pjaustyto svogūno (jeigu nemėgstate, tiesiog nedėkite). Tada pjaustytas bulves, morkas ir  susmulkintą žiedinį kopūstą ar kitokias daržoves, kokias turite namie.  Pabarstome prieskoniais, aš barsčiau skirtus salotoms, jeigu turite ant daržovių užpilkite šiek tiek vorčesterio padažo. Foliją gerai uždengiame, kepame orkaitėje apie 35-40 min, 180 laipsnių temperatūroje, tada folijos laivelius atidarome ir kepame dar 10 min, kad daržovės šiek tiek apskrustų. Dėdame visą folijos laivelį su užkepėlę ant lekštės, pabarstome tarkuotu parmezanu ir puošiame petražolėmis.
Skanaus!



2017 m. kovo 29 d., trečiadienis

Camembert sūrio užkandis



Labai lengvai pagaminamas Camembert sūrio, pilno grūdo duoniukų ir džemo užkandis su graikiškais riešutais. Pukiai tiks šventiniam stalui prie balto vyno taurės. Džemą galite rinktis bet kokį, manau, čia tiks visi, ypač koks rūgštesnis, toks, kaip spanguolių. 

Reikės:

Finn Crisp pilno grūdo duoniukų

sūrio Camembert

džemo (namie turėjau naminio apelsinių-obuolių, tai jį ir naudojau)

graikiškų riešutų




Duoniukus sulaužome į 3 dalis. Dedame po mažą šaukštelį džemo, ant viršaus sūrį. Graikiškus riešutus susmulkiname ir pabarstome ant sūrio.

Skanaus!



Humusas su česnakiniais duonos traškučiais


Humusas - tai avinžirnių užtepėlė, kurią labai skanu valgyti su įvairiais duonos traškučiais, pjaustytomis daržovėmis. Tokią užtepėlę šaldytuve galite laikyti 3 dienas, labai patogu pasiimti į darbą ar išvyką. Variacijų humuso yra labai daug, bet šiandien noriu pasiūlyti pačią paprasčiausią, kurią dažnai darau aš. 




Reikės:

puodelio nevirtų avinžirnių (galima nauduoti konservuotus)

1/2 citrinos sulčių

1-2 skiltelės česnako

druskos, pipurų mišinio. 2 lauro lapų (aš naudojau Kotanyi)

1 v.š. Tahini (sezamų pastos)

Finn Crips duoniukų su česnakais ir žolelėmis

1 -1.5 v.š. tyro alyvuogių aliejaus

čili dribsnių (nebūtinai)

Avinžirnius užmerkiame nakčiai, ryte gerai perplauname kelis kartus ir verdame su druska, pipirais ir lauro lapais, kol avinžirniai suminkštės. Išvirtus avinžirnius atvėsiname (pasilikite šiek tiek skysčio, kuriame virė, nes jo prireiks). Dedame avinžirnius i blenderį, taip pat pilame citrinų sultis, dedame česnako skiltelę, druską, pipirus pagal skonį, tahini pastos, viską smulkiname iki vientisos masės. Dedame humusą į dubenėlį, pilame aliejų, jeigu mėgstate aštriau, galima pabarstyti čili dribsniais. Valgome su česnakiniais duoniukais.
Skanuas!






2017 m. kovo 27 d., pirmadienis

Pilno grūdo makaronai su krevėtėmis ir brokoliais


Krevėtės-galiu pasakyti 100 proc., kad tai mano mylimiausias produktas, jas tiesiog dievinu! Gaila, kad Lietuvoje jos labai pabrango ir dabar jomis mėgautis tenka retokai. Šiandien siūlau greitą patiekalą iš pilno grūdo makaronų, krevėčių ir brokolių!

Reikės:

1/2 pakelio pilno grūdo makaronų (aš naudojau Dobele)

400 g virtų krevėčių (galima nauduoti žalias, tiesiog jas reikės pakepti 2-3 min ilgiau)

1/2 -1 brokolio

3-4 v.š. alyvuogių aliejaus 

3 skiltelių česnako

šiek tiek tarkuoto parmezano (prieš patiekiant)

1-2 v. š. citrinos sulčių

druskos, pipirų


Makaronus išverdame pagal instrukciją, paliekame apie 1-1,5 samčio skysčio, kuriame jie virė. Įkaitiname keptuvę su 1,5-2 v.š. aliejumi, dedame smulkintą česnaką, pakaitiname apie 30 sekundžių, tada beriame apvirtas krevetes, kepame apie 2 minutes,  išimimame ir trumpam atidadedame. Brokolį susmulkiname mažais žiedais, beriame į keptuvę, kur kepė krevėtės, pilame skysčio nuo makaronų, uždengiame ir patroškiname apie 3 min. Beriame makaronus ir krevėtes prie brokolių, pagardiname druska, pipirais, v.š. alyvuogių aliejumi, pašlakstome citrinų sultimis, viską išmaišome. Prieš tiekiant apibarstome parmezanu.
Skanaus!







2017 m. kovo 26 d., sekmadienis

Gaivūs tortilijų suktinukai su jautienos didkepsniu


Labai gaivūs tortilijų suktinukai su jautienos didkepsniu, salotomis, agurku, sūriu ir kaparėliais, tokie suktinukai visada papuoš vaišių stalą.


Reikės:

3-4 tortilijų (geriausiai rinktis pilno grūdo, tik gaila mūsų parduotuvėse sunku juos rast )


pakelio plonai pjaustyto sūrio (aš naudojau Jarlsberg)

Iceberg salotų

 ilgavaisio agurko

kaparėlių

druskos, pipirų

padažui: majonezas perpus su bbq padažu

dantų krapštukų ar kitokių smeigtukų








Jautienos didkepsnį nusausiname, keptuvę gerai įkaitiname, įpilame šiek tiek aliejaus ir kepame iš kiekvienos pusės po 5 min, būtina nevartyti. Iškeptą didkepsnį pagardiname druska ir pipirais, dedame į foliją, susukame ir paliekame 10-15 min. Smulkiai supjaustome. Tortilija aptepame padažu, dedame Iceberg salotų lapus, sūrį ir smulkintą jautieną. Agurką supjaustome šiaudeliais, dedame ant tortilijų, beriame kaparėlius ir viską susukame. Susukame į foliją ir dedame bent porai val į šaldytuvą. Prieš patiekiant supjaustome, smeigiame dantu krapštuku ar kitokiu smeigtuku, kad būtų patogiau valgyt. 
Skanaus!


2017 m. kovo 25 d., šeštadienis

Vieno kąsnio sumuštinukai su aštriu baklažanu ir švelniu sūriu


Dalinuosi dar vienu labai skaniu užkandžiu, vietoj batono ar duonos naudojau sveikesnę alternatyvą -pilno grūdo duonos traškučius. Aštrus baklažanas labai derėjo su švelniu kreminiu sūriu ir  šviežiu baziliku.

Tokiems sumuštinukams reikės:

Pilno grūdo Finn Crisp duonos traškučių su rozmarinu ir pomidorais 

1 baklažano

Druskos, čili dribsnių ir džiovinto baziliko, aš naudojau Kotanyi


Castello sūrio su pomidorais ir baziliku


baziliko lapelių


Baklažaną supjaustome kubeliais, pabarstome prieskoniais, apkepame aliejuje, kol gražiai apskrus, dedame ant popierinio rankšluoščio, kad susigertų nereikalingi riebalai. Dedame po šaukštelį kepto baklažano ant duoniukų, tada gabaliuką sūrio ir puošiame šviežio baziliko lapeliais. Skanaus!


Omleto suktinukas


Sakoma pusryčiauk, kaip karalius, tai noriu pasiūlyti kaip tik tokius pusryčius. Omletos suktinukas su sūrio kremu, lašiša, špinatais ir paprikomis. Gaminimas labai nesunkus,o išvaizda pranoksta lūkesčius.

1 suktinukui reikės:

2 kiaušinių

šlakelio pieno

druskos, pipirų

šiek tiek špinatų

kelių šaukštų sūrio kremo

sūdytos ar rūkytos lašišos

1 nedidelės konservuotos paprikos

Kiaušinius suplakame su pienu, druska ir pipirais, kepame ant nedidelės ugnies, uždengus dangčiu. Ant iškepto omleto tepame sūrį, dedame špinatų lapelius, lašišos ir pjaustytos keptos konservuotos paprikos, viską susukame, perpjauname, mėgaujamės pusryčiais :)





2017 m. kovo 12 d., sekmadienis

Gurmaniškas sūrio užkandis


Šventinis gurmaniškas užkandis su dviejų rūšių sūriais

Reikės: 

Camembert ir Brie sūrio (aš naudojau ILE de FRANCE firmos) 



Fygų džemo (galima keisti apelsinų, spanguolių)

Mėtų lapelių

Raudonųjų arba žaliųjų vynuogų

Iešmelių


Sūrį supjaustome, užtepame ant jo šiek tiek fygų ar kitokio džemo. Smeigiame tokia tvarka: vynuogė, mėtos lapelis, sūris su džemu. 


2017 m. kovo 11 d., šeštadienis

Įdarytas baklažanas


Sotus vegetariškas patiekalas, kai reikia panaudoti makaronų likučius. Vietoj makaronų puikiai gali būti įvairios kruopos: kynva, ryžiai ir t.t. Patiks ypač kas mėgsta baklažaną. 

2 vnt. reikės:


1 didelio baklažano

virtų makaronų, aš naudojau Dobelės Spagetti 

didelio svogūno

2 skiltelių česnako

kelių šaukštų pomidorų padažo 
(aš naudojau trintus pomidorus ir šaukštą ketčupo)

druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių (mano atveju buvo prieskoniai salotoms)

fermentinio sūrio

šiek tiek tarkuoto parmezano

šviežio baziliko lapelių (nebūtinai)


Baklažaną supjaustome perpus, išskobiame, pasūdome ir paliekame apie pusvalandį. Tada nuplauname, nusausiname ir kepame orkaitėje apie 20-30 min, 180 lapsnių temperatūroje. Kol kepsime daržoves, išverdame makaronus, jeigu neturite likusių nuo pietų ar vakarienės.  Išskobtą baklažano vidų supjaustome gabaliukais. Supjaustome svogūną, pakepame ghee svieste arba aliejuje kelias min, tada dedame baklažaną, kepame apie 5-7 min, tada beriame smulkintą česnaką, pakepame dar minutelę. Pilame padažą, gardiname druska, pipirais ir prieskoniais, dedame čia pat išvirtus makaronus ir viską patroškiname 30 -60 sek. Šiek tiek atvėsiname, sumaišome su 1/2 sūrio (fermentiniu ir parmezanu), dedame į iškeptus baklažano laivelius, užbarstome likusiu tarkuotu sūriu, kepame orkaitėje, kol sūris gražiai apskrus. Papuošiame baziliko lapeliais. Valgome su mėgstamomis daržovėmis ar salotomis. 

Skanaus!



2017 m. kovo 7 d., antradienis

Šokoladiniai saldainiai su traškiu įdaru


           Vieną dieną taip norėjosi saldaus, o nieko tinkamo kažkaip namie nebuvo,tada nusprendžiau pasidaryti naminių šokoladinių saldainių iš to, ką turėjau namie ir neprašoviau, saldainiai gavosi pasakiškai skanūs!  Saldainius laikiau paskui šaldytuve apie savaitę,  vieno pilnai pakanka numalšinti saldumo pojūtį. Taip pat juos galima užšaldyti, tada galite laikyti dar ilgiau. 

7 nemažiems saldainiams reikia: 


geros saujos mėgstamų riešutų mišinio

1/2 saujos razinų

2 -3 v.š. čija sėklų

2 v. š. arba pagal skonį agavų sirupo

2 -2.5 v.š. nesaldžios kakavos









Riešutus ir razinas susmulkiname, beriame čija sėklas, kakavą, pilame agavos sirupo. Rankomis viską gerai išmaišome, rankas nusiplauname ir formuojame norimo dydžio rutuliukus, dedame į lekštę ar indelį ir dedame į šaldytuvą. Ištirpiname šokoladą ant vandens vonelės, šiek tiek ataušiname, apipilame saldainius, papuošiame smulkintomis liofilizuotomis uogomis. Dedame į šaldytuvą, kad saldainiai sustingtų. Gaunasi pasakiškai skanūs su traškiu įdaru, neprilygsta parduotuviniams! Skanaus!