2016 m. gegužės 31 d., antradienis

Sūrio-kumpio bandelės


Nuostabios sūrio - kumpio bandelės, puikiai tiks kaip užkandis šventei, pasiimti į pikniką, mokyklą, bet kur! Kitą kartą bandyčiau kepti keksiukų formelėse, bet jei neturite, puikiai galima išsikepti tiesiog ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kaip dariau šį kartą aš :)


12 vnt. reikės:

150 g virto kumpio
4 kiaušinių
120 g fermentinio sūrio
100 g sviesto
125 g miltų (aš naudojau speltos)
115 ml vandens
Druskos, juodųjų pipirų


Pirmiausiai padarome plikytą tešlą: puode užverdame pasūdytą vandenį su sviestu, kaitiname kol sviestas pilnai išsilydys. Kai vanduo pilnai užvirs, vienu kartu suberiame miltus ir mediniu šaukštu greitai išmaišome, iki, kol masė pradės atšokinėti nuo puodo sienelių ir sušoks į gabalą. Tada tešlą perdedame į kitą indą ir įmaišome po vieną kiaušinį (kiaušinį labai gerai išmaišome, tik paskui dedame kitą). Įberiame juodųjų pipirų pagal skonį. Sutarkuojame burokine tarka fermentinį sūrį, beriame į tešlą, gerai išmaišome. Virtą kumpį supjaustome kubeliais ir sudedame į tešlą, gerai išmaišome. Skardą išklojame kepimo popieriumi, šlapiomis rankomis formuojame rutuliukus, dedame toliau vienas nuo kito, kad bandelėms būtų vietos plėstis (arba dedame po v.š. tešlos į kieksiukų formeles). Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20-25 min. Skanios tiek šiltos, tiek šaltos. Skanaus!




Sūrio-kumpio bandelės


Nuostabios sūrio - kumpio bandelės, puikiai tiks kaip užkandis šventei, pasiimti į pikniką, mokyklą, bet kur! Kitą kartą bandyčiau kepti keksiukų formelėse, bet jei neturite, puikiai galima išsikepti tiesiog ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kaip dariau šį kartą aš :)


12 vnt. reikės:

150 g virto kumpio
4 kiaušinių
120 g fermentinio sūrio
100 g sviesto
125 g miltų (aš naudojau speltos)
115 ml vandens
Druskos, juodųjų pipirų


Pirmiausiai padarome plikytą tešlą: puode užverdame pasūdytą vandenį su sviestu, kaitiname kol sviestas pilnai išsilydys. Kai vanduo pilnai užvirs, vienu kartu suberiame miltus ir mediniu šaukštu greitai išmaišome, iki, kol masė pradės atšokinėti nuo puodo sienelių ir sušoks į gabalą. Tada tešlą perdedame į kitą indą ir įmaišome po vieną kiaušinį (kiaušinį labai gerai išmaišome, tik paskui dedame kitą). Įberiame juodųjų pipirų pagal skonį. Sutarkuojame burokine tarka fermentinį sūrį, beriame į tešlą, gerai išmaišome. Virtą kumpį supjaustome kubeliais ir sudedame į tešlą, gerai išmaišome. Skardą išklojame kepimo popieriumi, šlapiomis rankomis formuojame rutuliukus, dedame toliau vienas nuo kito, kad bandelėms būtų vietos plėstis (arba dedame po v.š. tešlos į kieksiukų formeles). Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20-25 min. Skanios tiek šiltos, tiek šaltos. Skanaus!




2016 m. gegužės 29 d., sekmadienis

Drėgnas šokoladinis pyragas



Reikės:

2 puodelių miltų (aš nauduojau speltos)
2 puodelių burokine tarka sutarkuotų cukinijų
1/2 puodelio rudo cukraus
1/2 puodelio aliejaus
1/2 puodelio nesaldžios kakavos
1 a.š. vanilės ekstrakto (nebūtinai)
1 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. druskos

Šokoladiniam glaistui:

2 puodelių cukraus pudros
1/4 puodelio kokoso aliejaus
2 v.š nesaldžios kakavos
6-10 v.š. augalinio/karvės pieno (pilti palaipsniui iki tinkamos konsistencijos)

Sumaišome visus birius produktus, išskyrus druska. Pilame aliejų, beriame cukiniją ir tada druską, viską gerai išmaišome ir paliekame patovėti 10-15 min. Skardą išklojame kepimo popieriumi, dedame mūsų pyrago tešlą, kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 30-35 min. Kol pyragas kepa darome šokoladinį glaistą. Sumaišome cukraus pudrą su kakava, pilame kokoso aliejų, išmaišome, tada palaipsniui pilame pieną, glaistas turi būti nelabai tirštas. Iškeptą pyragą šiek tiek atvėsiname, pilame glaistą. Paliekame atvėsti iki kambario temperatūros, tada bent porai val įdedame į šaldytuvą.
P.S. Dėl cukinijos skonio nesibaimikite, jos tikrai nesijaučia :)
Skanaus!

2016 m. gegužės 23 d., pirmadienis

Salotos su keptu baklažanu, mocarella ir pomidorais



Reikės:

 Mažo baklažano
1-2 pomidorų
mocarellos
2-3 skiltelių česnako
aliejaus kepimui
Šviežių petražolių arba kalendros

Padažui:

2 a.š. pesto padažo
1 a.š. tyro alyvuogių aliejaus
2 a.š. balzamiko acto
druskos
pipirų

Baklažaną supjaustome riekutėm, pabarstome druska ir paliekame 15-20 min, paskui nuplauname, nusausiname popieriniu rankšluoščiu. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame česnako skilteles ir pakepiname, išimame česnaką, dedame baklažaną ir apkepame iš abiejų pusių iki auksinės spalvos. Dedame ant popierinių rankšluoščių, gerai nuspaudžiame aliejaus perteklių.Sumaišome visus padažo ingredientus. Lekštėje deliojame baklažanas-mocarella-pomidoras ir t.t. apšlakstome padažu, pabarstome šviežiomis smulkintomis petražolėmis arba kalendra. Skanaus!


2016 m. gegužės 22 d., sekmadienis

Spaghetti su lęšių kukuliais ir naminiu pomidoru padažu


Ingredientai:

1 puodelis lęšių
2 svogūnai
pundelis šviežių petražolių
2 v.š. su kaupu pomidorų pastos
1 v.š. maltų linų sėmenų
1 v.š. itališkų prieskoninių žolelių
druska, pipirai
aliejus kepimui
3-5 v.š. miltų (kukurūzų, avižinių, speltos arba tiesiog paprastų)

Spaghetti makaronai (arba kitokie) kietagrūdžiai

Pomidorų padažo receptą galima rasti  čia, aš dar įbėriau gaminant šviežio baziliko lapelių. Šis dieviško skonio padažas tiks prie įvairių makaronų patiekalų.



Lęšius gerai perplauname, verdame apie 20-30 min. Atvėsiname, sumalame mėsmale ar blenderiu. Maltus linų sėmenis užpilame 3 v.š. vandens, išmaišome ir paliekame 5 min išbrinkti (bus vietoj kiaušinio). Keptuvėje apkepame susmulkintus svogūnus iki auksinės spalvos. Beriame į lęšių masę, beriame prieskonius, druską, pipirus, smulkintas petražoles, pomidorų pastą, linų sėmenų masę, viską išmaišome. Beriame miltus, kukuliai turi gerai formuotis ir laikyti formą. 



Kepame keptuvėje ant aliejaus iki auksinės gražios spalvos iš kiekvienos pusės. 



Spaghetti išverdame (nepervirkite!)

 Tiekiame su labai skaniu naminiu padažu.



Skanaus!